Další článek, který je zařazen do vitakineze, protože i hudba je magická a dodává energii. Projdeme si historii, druhy hudby, evokaci způsobenou hudbou a další...
Co je to hudba?
Hudba je soubor zvuků tvořených nástroji a to důsledkem jejich používání. Hudba obsahuje tóny (zvuk), stupnice (vymezení tónů od - do), noty (zapsané do hudební osnovy pro čtení) a nakonec mezerami (pauzy mezi tóny).
Historie hudby:
Hudba se vyvíjí už od nepaměti. Základy jsou ještě v naší době kamenné, kdy jsme jako neandrtálci bušili do kamenů kostmi a vytvářeli rytmický zvuk. Postupem času se začli vyrábět další nástroje, které umožňovali vývoj nových hudebních žánrů. Postupně se hudba stále zlepšovala, někdy byla tvořena z více zvuků, tónů a nástrojů. Také se v hudbě začali objevovat hlasy, jako například chorálové zpěvy (sbory) a nebo sólové zpěvy.
Druhy/žánry hudby (pár druhů řazených náhodně):
Chorální zpěvy, Středověká hudba, Klasická hudba, HipHop, Rap, Rock, Pop, Metal (Metal, Opera Metal, Black Metal, Death metal), Blues, Jazz, Swing, Elektromusic, Dance, Disco, a určitě další
Hudba a událost:
Většinou nám poslech hudby vybaví v paměti osudnou chvíli, kdy jsme tuto píseň slyšeli poprvé, nebo když jsme zažili něco, co nás silně ovlivnilo a při tomto zážitku jsme slyšeli právě tuto píseň. Díky tomu se také změní naše chování a druh přivalené energie
Co v nás evokuje (probouzí) Hudba?
1) Energii
Každá hudba nám dá energii a to buď pozitivní, nebo negativní. Záleží jak na hudbě, tak i na tom, jestli její poslech už někdy byl spojován s něčím špatným či dobrým.
2) Emoce
Dokáže nás rozplakat, rozzářit, rozesmát či zklamat. Rozplakat nás může napříklat proto, že při naší oblíbené písničce nám umřel někdo blízký a opětovný poslech této písně v nás evokuje smutek a špatný zážitek.
3) Apetit
Apetit nebo jinak chuť v nás hudba probudí jen tehdy, pokud se nám líbí a působí na nás pozitivně. Máme chuť pracovat a vynalézat, navíc do práce se pouštíme s vervou a odhodláním.
4) Fantasii
Rozhodně nás hudba může inspirovat. Ať už k novému tématu pro článek, nebo nám pomůže podívat se na věc z jiného úhlu a tím například zjistíme, kde byl ten háček, který jsme celou dobu hledali.
Působení hudby:
Vliv hudby z negativního zážitku:
Dodá nám negativní energie, můžeme zrudnout, máme chuť ničit, proklínáme svět a propadáme depresi. Stavy jsou různé, rozhodně nám to nepřinese nic přijemného.
Vliv hudby z pozitivního zážitku:
Dokáže nás očistit od problému a vše vnímáme s menším stresem a straníme se problémům ("hodíme je za hlavu"). Apetit a fantasie tryská proudem.
Vliv hudby kterou slyšíme poprvé:
Hudbu, kterou slyšíme poprvé můžeme odsuzovat hned po prvních sekundách. Tajemství je ale v celé písni a tak se vyplatí si ji celou poslechnout. I já jsem našel v zajímavé hudbě krásné fáze, díky kterým jsem nemohl odtrhnout sluchátka z uší. Takovou fází je například refrém.
Vliv hudby, kterou nemůžeme ani slyšet:
Tato hudba nás utlačuje a vrací na začátek všeho, co jsem za den udělali. Nesnášíme ji, je hnusná. Apetit a fantasie klesá...
Vliv hudby, kterou jsme už dlouho neslyšeli:
Pokud je hudba, kterou jsme dlouho neslyšeli spojována s pozitivním, eufórie je daleko větší, když ji slyšíme po delší době.
Hudba jako rušivý element:
Né vždy se hodí poslouchat hudbu. Může rušit při práci a to hlavně ve skupině, kdy každý má jiný vyhraněný styl a tak mohou vznikat konflikty jen proto, že si někdo zesílil hudbu v rádiu, protože se mu líbí a ti ostatní ji nesnášejí -> rozpor -> konflikt
Hudba, která už sama o sobě je negativní:
Takováto hudba je vhodná pro lidi, kteří se potřebují dostat do negativa. Proč by to ale dělali? Protože jen díky negaci dokáží to, co s pozitivem ne. Ať to je třeba zmenšený pud sebezáchovy, nebo snad schopnost ublížit.
Hudba, která už sama o sobe je pozitivní:
Není od věci si vždy pustit něco, co nám zajistí pozitivum. Taková píseň slouží jako záložní systém, na který se můžeme obrátit vždy, když potřebujete.
Hudba a příroda:
I příroda nám dává hudbu najevo svými hučícími vodními prameny, šustěním listů na stromech, nebo při praskání vetviček v lese. Možná byste se divili, ale hudba a příroda spolu souvisejí.
***START EDIT***
Hudba a kutlury:
V každé kultuře se objevovala hudba. Dobrý příkladem jsou indiáni a jiní (domorodci), kteří skáčou a běhají okolo ohně, tancují a vydávají zvuky a hrají na určité nástroje.
Hudba a tanec:
Hudba nám nedává jen tempo a takt, díky ní můžeme tancovat. Bez hudby tanec není tanec a podle hudby řadíme i tanec. Na disko hudbu nejde tančít valčík a na hudbu operetní nejde tančit hiphop.
Hudba a rituály:
V některých kulturách stále přetrvávají tradice rituálů u kterých je potřeba hudba. Například Vůdů je spojováno s hudbou a tancem.
***END EDIT***
Závěrem
Hudba je součástí lidské historie i člověka samotného. Dnes si bez ní mnoho lidí nedokáže život představit a popravdě ani já.

.Zivot bez hudby si predstavit neviem pretoze hudbu pocuvam skoro vzdy ked sa to da.Ked som nahnevany tak ma to ukludni.Ked som smutny zdvihne mi naladu a povzbudi ma to ist dalej.Najradsej mam Metal a je jedno ci uz je to nu-metal alebo black metal ale co nemusim je asi Grind Metal pri tom sa moc dobre necitim...Inak ked si pustim taky SlipKnoT tak sa mam super,dobre sa mi pri tom pracuje(bud na PC alebo doma).Zivot bez hudby by premna asi nebol zivot