Ja zde pred den moc nejsem nebot rybarim. Mam najatou malou chatu na jezere Kallavesi u mesta Kuopio, na ostrove.
Me ulovky jsou vetsinou poisson du saumon ( losos), les sprats, lotte de la riviére..(to nevim jakse rekne cesky).
Ale ja ryby pecu na masle,ci olivovy olej, a koreni pouzivam citronovy pepr, podavam se varenym bramborem, opecenym na masle po rybe,a koreni na ryby, jako citron pepr, basilika, sul. Nebo ryby tez grilluji a to na normalnim grilu na drevo na chate, ci na elektrickem grillu co mam na balkone. Tez ryby udim, na chate.
Dnesni recept, peceny losos:
Losos, asi 1.5 kgs, certsvy jen asi pul hodiny mrtvy!
Vyndam vnitrnosti, udelam filé, koreni dam sul, citronovy pepr.
Pecu na olivovem oleji ci masle,a varim nove brambory.
Pokazde strane ryby asi 5 minut, kuze musi byt krupava.
Po peceni, pak dam filé na talir,a na oleji kde pekla rybu, dam vareny brambor, koreni stejne jako na ryby.
Brambora tak ziska zlatou barvu a lehce opecena a ma v sobe olivovy olej i koreni.
Podavam se salatem s olivy, salat, tomates, cibule cervena, okurka, syr na salat.
Platek citronu.
Jako vino k rybe doporucim Chardonnay,ale k cervene rybe jako je losos, muzete pit i Merlot, ci Cabardes.
...............................
Jeste jsem dnes mela ulovek 3 kgs "les sprats", tento nazev neumi cesky.
Ale pecu na masle, a cerstvy brambor. Pred pecenim, tyto male rybky musim zbavit vnitrnosti,myt, obalit v mouce,a trochu soli. Pecu na olivovem oleji, do zlata,a k tomu vareny brambor, ci peceny, atez salat.