od jirivo » 13 bře 2009, 18:34
Jsem z Jihlavy a podzemí jsem párkrát navštívil. Napodledy jsme opět sestoupili s paní průvodkyní až do svítivky a po zhasnutí světel se chodba rozzářila svým zeleným světlem. Přiložil jsem ruku na zeď a ta zůstala viditelně obtisknuta, ale jaké bylo moje překvapení když se obtisk začal hýbat ze strany na stranu, jako by na mě někdo mával. Po reportáži v pořadu Na vlastní oči se o záhadu katakomb začalo zajímat mnoho vědců a exoteriků. Místo, kde se dějou zvláštní věcí se nachází ve výklenku v oblasti svítivky. Zde byl také spatřen stín ducha v mnišské kápi. Ozývají se zde zvláštní hlasy a hudba. Pod klášterem byly nalezeny hroby mnichů, při hlouběcích pracech ve středověku zde zemřelo mnoho horníků a mnoho lidí v 20 km dlouhých chodbách zabloudilo a už nenašlo cestu zpět. V minulosti se zde dokonce konaly rituály černé magie apod. Několik vědců se domnívá, že v jihlavském podzemí se nachází vstup do podzemní říše Agartha. Za války bylo podzemí hodně využíváno Němci, nacházely se zde protiletecké kryty a únikové cesty. V roce 1940 očitý svědek, dnes žijící ve Stuggartu byl přítomen návštěvě z Německa, která zkoumala podzemí a na pomoc si přizvala 2 Asiaty z Tibetu, což bylo velmi zvláštní. Podzemí bylo zpřístupněno veřejnosti na konci 50. let, ale když o deset let později došlo po vydatných deštích k propadu vozovky i s nákladním vozem, došlo k nutným zpevňovacím pracem a historická hodnota podzemí utrpěla velké škody, mnoho chodeb bylo zůženo a sníženo nánosy betony, k některým byl zcela zahrazen vstup. To samé se stalo při stavbě Prioru, kdy některé vstupy byly zasypány. Např. dnes již není znám přístup k podzemnímu jezeru pod kostelem sv. Jakuba. Říká se také, že při sanaci podzemí byly nalezeny místnosti s hroby neznámého řádu mnichů, ale po zásahu STB, která všechny vstupy zahradila a vše utajila před veřejností, tato záhada zůstáva nevyřešena. Alespoň se dochoval kousek nezasažených původních chodeb pod náměstím, kde se dnes konají prohlídky.