Karma / Boží Prozřetelnost / zakázaná zlá magie

Magie konkrétně i všeobecně

Domníváte se, že existuje karma, která sleduje a reaguje na vaše magické konání?

Můžete označit 1 možnost

Zobrazit výsledky

Karma / Boží Prozřetelnost / zakázaná zlá magie

Příspěvekod Mimars » 25 pro 2011, 19:43

Zdravím,

posledních pár dnů jsem se vrátil k přemýšlení o problematice, kterou jsem předtím moc neřešil. Jde o problematiku karmy, "vrácení zlého konání", zákaz konání zlých skutků magií apod.

Mám takové dva základní náhledy.
1) nic jako karma neexistuje, všechno dělá člověk na svoje triko a když to zvládne, tak to je jeho věc.
2) karma existuje, je důležité aby člověk konal jen to dobré a to, co by chtěl aby se mu stalo.

První způsob je (pokud se nemýlím) dost charakteristický pro psychologický a chaos-magický přístup k magii. Často se konstatuje, že žádné "pravidlo trojtého návratu" ani karmy neplatí,
když na něj magik nevěří. Všiml jsem si, že tento názor ze členů fóra propaguje např. Koubič (ano?). Tento názor momentálně zastávám také spíše, než ten druhý. Ale rád se nechám dobrými argumenty zviklat :-)

Druhý způsob je charakteristický např. pro Františka Bardona - ten tvrdí, že magik by neměl nikdy svého poznání užit k něčemu zlému. Na jednom fóru o jeho osobě jsem dokonce ve vláknu o jeho pobytu v koncentračním táboře zaznamenal, že před některými operacemi je potřeba se zeptat "vyšších bytostí" o jejich svolení (Boží Prozřetelnost? můžeme tak tomu principu říkat). Co říci na obhajobu karmy? Někteří tvrdí, že vše co člověk magií zapříčiní se musí nějak vybít, aby došlo rovnováhy/vyrovnanosti.

Někteří lidé dokonce tvrdí, že magii ke zlu použít skoro nelze. Možná tomu prý zabraňují nějaké vyšší entity... Tomuto názoru oponuje názor, že záleží jen na mentální připravenosti magika a když bude dostatečně "v klidu a koncentrovaný", tak už je úplně jedno, o co mu jde, výsledek bude kvalitativně vždy odpovídající.

Zajímal by mě váš pohled na věc, který z přístupů k magii a zodpovědnosti preferujete?
Naposledy upravil Mimars dne 25 pro 2011, 20:24, celkově upraveno 4
ph'nglui mglw'nafh Cthulhu R'lyeh wgah'nagl fhtagn... :-)
Mimars
Učeň
Učeň

Re: Karma / Boží Prozřetelnost / zakázaná zlá magie

Příspěvekod Sam Tektzby » 25 pro 2011, 19:49

Já říkám jen jedno, nadělal jsem se toho spoustu a vždycky se to vrátilo. Proto se starám jen o svojí nejdražší a mě, nic jinýho neberu :)
Na začátku bylo slovo, pak těch slov už bylo mnoho, ruka byla v rukávu a Sam s Razorkou pomálu, čekajíc co řekl jejich text by, stali se Razorkou a Samem Tektzby :D
|\/|1|_µ_|1 .-420.-3č|<µ 73|<728¥ |\|4\/ž|)¥
ObrázekObrázekObrázekObrázekObrázekObrázekObrázek
Sam Tektzby
Moderátor
Moderátor

Příspěvekod Mimars » 25 pro 2011, 19:57

Díky za příspěvek, takže v podstatě karma - ano. Přidám sem anketu.
Mimars
Učeň
Učeň

Příspěvekod Avangard » 25 pro 2011, 20:17

Názor, že se magii nedá ublížit je dle mého nazoru špatný, ublížit se jí dá a to dost i zabít. Samozdřejmě pokuď se o to někdo pokusí tak dle univerzálního zákonu akce a reakce se mu to nějak vrátí. To jestli bude přímí zpětný odraz je diskutabilní a spíše se blížím názoru, že bude zatížena karma. Spíše si kladu otázku " Proč na někoho vůbec magicky útočit? " Jakékoliv spory běžného života by se měli podle mě řešit jen nemagickou cestou. Situace, kdy mě někdo naštve a ja na něj udělám nějaký ritual, případně pošlu dost negativní enegie, podle mě ukazuje jen na nedostatečnou moralní vyspělost člověka a úpřímě, dal bych mu pár facek.....Samozdřejmě se může stát, že někdo útočí na vás, v tom případě bránit se a pokusit se hrozbu eliminovat, ale myslím, že s tímhle se setká opravdu jen pár jedinců. A co se týče útoků "astrálního šmejdu" a nelidí, tak tam bych byl nemilosrdný................
Jeden ze čtyř.....
Avangard
Školák
Školák

Příspěvekod Mimars » 25 pro 2011, 20:41

Takže bude zatížena karma. Co to může znamenat v praxi? Projeví se to v reinkarnaci, v dalších magických operacích, v negativním působení na různé životní okolnosti, všední dny...?
Mimars
Učeň
Učeň

Příspěvekod Avangard » 25 pro 2011, 21:00

Tak na tohle těžko hledat odpověd, osobně bych si typl příští životy a záležitosti všedního života. Sám na svém životě pozoruji, že mé jednání a přístup k lidem se projevuje už i v tomto životě. Všímal sem si toho už v dětství.
Jeden ze čtyř.....
Avangard
Školák
Školák

Příspěvekod Jack O´ Lantern » 25 pro 2011, 21:03

Můj názor na karmu je prostý.Neřikám že zlými skutky si duši jako takovou neničíme ale ¨takové pravidlo "Konej dobro či zlo a ono se ti to vrátí" neakceptuji.Ale rozhodně je zajímavé že každá magie bere karmu jinak.Např. v pohanství "zákon trojnásobku" a ve vampyrismu (nevim určitě jestli se to řadí mezi druhy magie) pro ně žádná neexistuje nebo jiné pravidlo,které by odráželo vaše skutky. :))
Procházíš-li temnotou či temnými časy,hledej světlo.Není-li světlo,rozsviď baterii. :D
Jack O´ Lantern
Učeň
Učeň

Příspěvekod Arpaix » 26 pro 2011, 02:35

Pravda je ze to co my delali spatne, nam vrati se v tomto ci dalsim zivote. Pokud vrah nedostane soud v tomto zivote, skutky vrati se mu v zivote dalsim.
Arpaix
V.I.P
V.I.P

Příspěvekod Jack O´ Lantern » 26 pro 2011, 11:02

Tohle je to co akceptuji.Už jsem to myslim že v jednom tématu četl od vás. :))
Procházíš-li temnotou či temnými časy,hledej světlo.Není-li světlo,rozsviď baterii. :D
Jack O´ Lantern
Učeň
Učeň

Příspěvekod Sam Tektzby » 26 pro 2011, 14:30

Ono spíš než na samotnou karmu, by to chtělo rozvést, zda uživatelé tohoto fóra věří na osudovost svých činů :)
Na začátku bylo slovo, pak těch slov už bylo mnoho, ruka byla v rukávu a Sam s Razorkou pomálu, čekajíc co řekl jejich text by, stali se Razorkou a Samem Tektzby :D
Sam Tektzby
Moderátor
Moderátor

Příspěvekod Jack O´ Lantern » 26 pro 2011, 15:45

Upřímně ani nějak moc né,myslim v tomhle životě. :D
Jack O´ Lantern
Učeň
Učeň

Příspěvekod Sam Tektzby » 26 pro 2011, 15:53

Upřímně i jo, ono karmu si neporušíš nějakou kravinou. V karmickej náboženstvích se kouká na "špatnost" ve škále :)
Sam Tektzby
Moderátor
Moderátor

Příspěvekod Mimars » 26 pro 2011, 17:03

Pozor, ten odkaz si raději dej do profilu a sem jenom napiš "něco jsem o tom napsal na svém webu", Sam je na přímé odkazy ven háklivý ;-)

EDIT: Každopádně doporučuji alespoň v rychlosti pročíst pravidla tohoto fóra. Není jich moc.

Jinak co se týče neměnnosti osudu, myslím si že nic takového není. Každý člověk má určité predisposice a talent, nicméně na pevně daný osud nevěřím.
Mimars
Učeň
Učeň

Příspěvekod Jack O´ Lantern » 26 pro 2011, 18:13

Pokud vím,tak karma a osud není jedna a ta samá věc. :))
Jack O´ Lantern
Učeň
Učeň

Příspěvekod skupina EPRV777 » 26 pro 2011, 18:15

Karma je
Co Zasejeme to také sklidíme čili je to osud a ten tvoříme, protože jsme součástí Božího řádu ale platí také že nejhorší karmu máme když vám bouchne vaše plynová u vás doma.
To pak již člověk nemusí hledat nic kromě sebe a místa kde pobýval. !smejesa!
Hledej Pravdu Přijmi Pravdu Žij v Pravdě
skupina EPRV777
Mysterian
Mysterian

Příspěvekod Razorka Tektzby » 26 pro 2011, 18:59

A proto nepodceňujte každoroční revize :D
Na karmu "věřím" i já, všechno, co uděláme dnes, má následek pro zítřek a líbí se mi jedna věta - „Jsi tím, čím jsi byl, a budeš tím, čím jsi teď“.
|\/|1£µ_|µ $4|\/|3č|{4 73|{72ߥ |\|4\/žÐ¥
ObrázekObrázekObrázekObrázekObrázekObrázek Obrázek
Razorka Tektzby
V.I.P
V.I.P

Další

Zpět na Magie