I kdyz nejsem katolik, tak mi je daleko prijemnejsi mnich, ktery zije v klastere, modli se a svoji sluzbu vykonava z presvedceni a zdarma, nez luteransky pastor, ktery bere za "duchovni sluzbu" vysoky plat a jeste jde do politiky a chce do senatu. To jiz mi je milejsi poctivy mnich v katolickem klastere!
To ani ti inkvizitori nebyli tak na penize a politiku jako jsou ti pastori zde!
Takovy Domingo de Guzman, svaty Domink , nas nejsvetsi nepritel, byl proti katarismu, sel s krizovymi vojsky, ale delal to z fanatismu, z presvedceni a ne pro penize. V podstate zustal mnichem a byl opravdu chudy a zil jako chudy mnich!
Ani Bernard Gui, o kterem jsem i zde psala, ktery popravil 42 katarskych Parfait,a okolo 900 jich vyslychal, ani on to nedelal za plat, ale i on zil skromne jako mnich. Ano, byl to fanatik, inkvizitor,ale ani on neshromazdovat svetske statky a zemrel 31.12. 1331 v Lauroux na zamku jako biskup, ale nemel majetek! Ti pocatecni inkvisitori byli mnisi-knezi, ale delali to z fanatismu, sami zili velmi skromne tez v klastere casto se i bicovali sami sebe!! A nikoho ani ve snu nenapadlo tak protivit se Bohu a menit ci nechat si menit pohlavi na zenu! Alespon meli poradek.
Zena vsak ani inkvizitorem byt nemohla, neb nemohla byt svecena na kneze.
V katarske cirkvi muze byt Parfait i muz i zena- nebot pohlavi je dano jen telem a telo je materia ,Duch je bez pohlavi!
Ale kdyz katari zili asketicky, tak i inkvizitori snazili byt askete!!!!!
-----------------------------
Luteranska sekta to je politika ktera nema s virou spolecneho nic!! Kde je askese, kde je pust??? Berou 2 krat vetsi plat nez delnici, cestuji po svete a nechaji si platit za vse i za krest!! Ackoliv duchovni ukony mely byt GRATIS!!!
U nas je to tak daleko ze luterrane spravuji i krematorium!!!, az prvotni krestanska cirkev povazovala kremaci za tezky hrich!!!!O zmene pohlavi ani nemluve. Vzdyt Buh nam dal telo a ON urcit v tele nase pohlavi, my nemame pravo si hrat na Boha a menit si pohlavi dle sve vule! Buh vedel proc jsme muzi ci zenami,a je ON to muze zmenit,a ne jist hormony a nechat se operovata a jeste si rikat "knez".
To jiz i ti inkvisitori mi jsou milejsi nez tito luteranstii "urednici!!!
Bernard Gui byl alespon nepritel, ale zasadovy muz!!alespon veril v to co dela. I Simon de Montfort, Domingo de Guzman- to byli velci nepratele, ale alespon cestni muzi!