Lucidní snění - mozková virtuální realita

Zde pište své sny, pokusíme se najít přčinu dané věci.

Lucidní snění - mozková virtuální realita

Příspěvekod darren_specter » 17 úno 2009, 23:15

Zajímalo by mě,zda-li někdo z vás má také zkušenosti s LUCIDNÍM SNĚNÍM a metodami jak jej navodit?? LD je stav vědomí, který nastává v okamžiku, kdy se člověk uvědomuje, že sní. Člověk spí a přitom je schopen svůj sen ovládat. Před několika lety jsem se snažil zjistit, co je na tom pravdy a pomocí Birdovi metody a nahrávání snů na diktafon ihned po probuzení jsem cca po mesici docílil zajimavých výsledku. Problém byl, že pokud jsem si ve spánku začal uvědomovat sen,bylo těžké se v něm udržet,mozek automaticky začal přecházet z REM faze a snažil se mě probudit:o) Nicméně,povedl se mi první lucidní sen,stál jsem někde na lesnatém kopci uprostřed noci,svitil měsíc a bylo po dešti,ve vzduchu byla citit vlhkost,tráva byla mokrá a citil jsem i slabý vánek.Celou dobu jsem věděl že je to sen a řeknu vám že takovou virtuálni realitu na PC rozhodně neuvidíte. Velmi zajímavé bylo,že v levé ruce jsem držel svůj diktafon,takže nahravání snů se vyplatilo.Ještě zajímavejší byl okamžik,kdy jsem se na diktafon podíval pěkně z blízka,abych viděl detaily.Díky měsíčnímu svitu jsem jasně viděl různé rýhy a škrábance,mozek se všechno snažil vykreslit do nejmenších detailů:o) Ve druhém lucidním snu už jsem se cítil jako veterán,takže jsem si plně užíval virtuální reality:o) Domnívám se,že Lucidni snění nepřijde v REM fázi spontánně, ale přejdeme do něho vždy z běžného snu,ve kterých kolikrát děláme nebo vidíme dost nesmyslné věci. To by vysvětlovalo,proč jsem ve druhém LD jel tramvají v Karlových varech,kde tramvaje nejezdí a kde ani nebydlím,proč jsem měl na sobě cizí bundu a na hlavě culíka, i když jsem takový účes nikdy nenosil a mám krátké vlasy:o) Další věci,které jsem v několika LD zažil zní trochu jako sci-fi, ale upozorňuji všechny skeptiky - LUCIDNÍ SNĚNÍ je reálné a sami ho můžete cvičením docílit.

- Pokud se snažíte udržet v lucidním snu dlouhou dobu, mozek začne být unavený a budete se chtít probudit.Problém je že se můžete probudit do běžného snu. Doopravdy se probudíte až tento sen zkončí a je to poměrně matoucí.

- To co v LD budete chtít uskutečnit, se také stane, ale jakekoliv velké zasahovani do "schématu snu" unavuje a buď se vám opět začne zdát běžný sen, nebo se probudíte

- V LD se vám může stát například to, že půjdete za psychologem (kterého najdete v kanceláři hned za prvním rohem:o) a vysvětlíte mu že se vám právě zdá sen a tedy i on neni reálný a je součást snu, ON vám odpoví, že je to velmi zajímavé, a ať za ním zajdete ihned jak se probudíte,následně vám napíše i svoje jméno a adresu (LD2)

- V LD můžete zabít člověka silou, jakou chcete disponovat. Stačí jedna rána pěstí (LD3) Ostatní "civilisti" v LD na to nebudou nijak reagovat

- V LD zřejmě můžete po menším tréningu létat,ale vyžaduje to příliš energie.Mě se povedlo pouze malé vznesení a pár větších skoků

- V LD můžete skočit z paneláku a virtuálně se zabít. Důsledky; Rána,probuzení,silné pískání v uších a vidění ála stroboskop, brnění těla,šok a silný tlukot srdce. (LD5) Po par vteřinách vše odezní,nicméně nedoporučuji pokoušet se v LD zabít
Naposledy upravil Anonymous dne 12 bře 2009, 17:39, celkově upraveno 1
Důvod: Změna názvu na malá písmena
The most beautiful thing we can experience is the mysterious. It is the source of all true art, science and life."

- Albert Einstein
darren_specter
Školák
Školák

Re: LUCIDNÍ SNĚNÍ - MOZKOVÁ VIRTUÁLNÍ REALITA

Příspěvekod AngelVamp » 18 úno 2009, 16:57

Ahoj.Ja jsem se hodne dostaval do lucidniho sneni jako mensi.Casto jsem zkratka delal co se mi zachtelo - letal,skakal,hazel ohen a jine.Jenze cim jsem starci tim je uz vubec nemivam.
Takze to jsou asi tak moje zkusenosti s timto.
'ss10'
Obrázek Obrázek Obrázek Obrázek Obrázek
AngelVamp
Školák
Školák

Příspěvekod darren_specter » 19 úno 2009, 03:20

Ahoj,pravda je ze spousta lidi o LD nic nevi a presto je sami mivaji. Obzvlast deti a mladsi lide..starsi maji zase sanci se stoprocentni Birdovo metodou !no1
The most beautiful thing we can experience is the mysterious. It is the source of all true art, science and life."

- Albert Einstein
darren_specter
Školák
Školák

Příspěvekod Akyana » 19 úno 2009, 10:50

Birdova metoda je velmi účinná !no1

další možné metody

Zapisování snů
Existuje celá řada různých způsobů a návodů jak se naučit LD. Prvním krokem k LD je zapamatování si snů. Někteří lidé tvrdí, že sny vůbec nemají. To je první rozšířený omyl. Sny mají všichni asi 3-5 za noc, jenom si je ráno nepamatují. První ranní myšlenky směřují na to co budou dělat ve dne, jaké úkoly je čekají a tak nezbývá žádný čas a energie na sny. Pokud si chcete zapamatovat sny, je dobré ráno zůstat ještě chvíli ležet a snažit si vzpomenout na útržky snů, často si takhle vybavíte celý sen.

Spolehlivým ničitelem snů je také budík, probouzení se šokem, určitě nepřispívá ke správné pohodě. Důležitá je také relaxace před usnutím, navození klidné atmosféry a očekávání zajímavých snů.

Zapisováním snů docílíme jejich snadnějšího zapamatování a vybavení. Už za pár dní jsem si pamatoval více snů, i větší podrobnosti ze snu. Osvědčilo se mi zapisovat i malé a nepatrné fragmenty ze snu. Je dobré si založit snový denník, a tam si všechny sny psát. Pokud se probudíte v noci a jasně si pamatujete sen, je dobré se překonat, vstát a sen si zapsat. Ráno si na něj už pravděpodobně nevzpomenete.
Mostem mezi sny a běžnou realitou je právě naše paměť, ve snu si potřebujeme vzpomenout na svět kdy jsme vzhůru a naopak když se probudíme, vzpomínáme co jsme prováděli ve snech.
Nemusíte se vůbec bát, že si svůj první LD nezapamatujete. Je to obrovský zážitek a navíc bdělé sny si pamatujeme i po probuzení.

Hledáme své ruce
Velmi účinnou metodou, která pochází od Carlose Castanedy, je najít ve snu svoje ruce. Až budete ve snu, podívejte se na své ruce, tím si spolehlivě uvědomíte svoje snění. Nemusí to být nutně ruce, výhoda rukou je, že je máte stále při sobě.
Začíná se cvičit při normální denní činnosti, kdy se několikrát denně podívejte na své ruce a ujistěte se, že stejným způsobem najdete své ruce i ve snu. Večer před usnutím, můžete použít sugesce, např: dívám se na své ruce, dnes ve snu si vzpomenu na ruce apod. Teď už stačí jenom vytrvat a čekat, až se vám o tomto okamžiku bude zdát.
Vzpomínám si na svůj první LD, kdy jsem stál ve svém pokoji a najednou se podíval na své ruce. Jen tak jsem prostě sklonil hlavu a podíval se na své dlaně. Je to úžasný zážitek, najednou jsem si uvědomil, vždyť já právě spím a tohle se mi zdá. Projela mnou ohromná vlna energie, úplně každou buňkou těla a najednou jsem s jistotou věděl, co se to děje, a že se mi to povedlo. Tento nával energie je (alespoň u mě) charakteristický pro každý bdělý sen. Jakoby tato energie přicházela ze zad, a vlévala se do celého těla.

Nesmysly ve snech
To co nejčastěji odlišuje sen od naší reality jsou události, které by se nemohli normálně stát.
Tato metoda je podobná té předchozí, tentokrát nebudeme hledat ruce, ale nějakou nesmyslnou událost, která "prozradí" sen. Opět začínáme cvičit při normální denní činnosti, několikrát denně se podíváme okolo sebe a budeme hledat nějaký nesmysl. Pokud na ulici uvidím jak se tam prochází lev nebo zjistím že lítám, půjde zřejmě o sen. Není nutné zkoušet hned skákat z mostu, pokud si nejste jisti a to většinou nejste. Lepší je třeba zkusit silou vůle pohnout nějakým předmětem nebo se zkusit vznést.
Jeden můj sen se probíhal ve škole, kam jsem kdysi chodil. Na schodech jsem potkal nějakého kouzelníka, chtěl jsem se před ním "vytáhnout" a začal jsem myšlenkama pohybovat papírkama na zemi. Všichni kolem nevěřícně kroutili hlavou. V tu chvíli mě napadla myšlenka: to snad ani není možný, no to se mi snad zdá. Ve chvíli, kdy jsem toto prohlásil, najednou jsem si uvědomil, že se mi to opravdu jenom zdá a jsem právě ve snu.

Jsem právě ve snu?
Tato technika je obdobou té předchozí, místo hledání nesmyslů si položte několikrát denně otázku: Jsem právě ve snu? A také si na ni odpovězte. Čím vícekrát si jí za den položíte, tím lépe. Opět před spaním si jí znovu položte se sugescí, že na totéž se zeptáte ve snu.
O tom co běžně provádíme ve dne, se nám často i zdá. Pokud si ve dne pokládáte tuto otázku, nebo třeba hledáte nějaké věci, které normálně nejsou možné, je pravděpodobné, že se vám o tom bude zdát. A to právě vyvolá vstup do LD.
Nemusíte se bát, že až budete ve snu, na tuto otázku si odpovíte také ne. Pokud si totiž tuto otázku položíte ve snu, bude vám hned jasné, že sníte.
Můžete si např. nařídit hodinky, aby každou hodinu píply a v tu chvíli vám to připomene, že si máte položit otázku: Jsem právě ve snu?

Birdova metoda
Je to asi nejúčinnější metoda, kterou jsem měl možnost vyzkoušet.
Vstaňte asi o dvě hodiny dříve než obvykle. V tuto dobu se úplně probuďte, musíte se přinutit vstát a přemýšlejte o bdělých snech. Ideální je číst si nějakou knížku, nebo článek. Také si můžete dávat sugesce, zkoušet jakoukoli metodu popsanou výše, nebo si právě zapisovat sen, který se vám zdál. Prostě se zabývejte sny. Poté si běžte znovu lehnout, spánek k ránu není tak hluboký a právě ráno se zdají nejvíce sny. V posteli si řekněte několik sugescí, např. mám LD, jsem ve snu apod., nebo použijte nějakou vaší oblíbenou techniku. Usínejte s vědomím, že se těšíte na LD. Je velká pravděpodobnost, že za chvíli budete mít LD.

Celá tato technika je založena na zvýšené citlivosti po probuzení, obvykle jsme více vnímavý a snáze podléháme sugescím. Navíc ještě půjdeme znovu spát, a tak můžeme zakusit účinek našeho rozpoložení přímo ve spánku.
Tuto techniku jsem zkoušel několikrát a opravdu je velmi účinná, i když se vám nepovede mít přímo LD, můžete mít velmi živé a zajímavé sny.

Spouštěč snů
Všechny tyto techniky jsou založeny na vzpomenutí si ve snu na nějakou věc nebo skutečnost. Můžou to být naše ruce, nesmysly, různé předměty apod. Všechny tyto věci plní úkol tzv. "spouštěče". Spouštěč nám tím vlastně přivodí bdělý sen, pomůže nám překlenout propast mezi nevědomým snem a LD. Na každý spouštěč je navázána vzpomínka k uvědomění si bdělého snu. Stačí si vzpomenout na své ruce, které jsou výborným spouštěčem, protože jsme je jím vytvořili. Podle tohoto návodu si můžeme vytvořit jakýkoli spouštěč, můžeme vzít jakoukoli událost, třeba ta která se nám často zdá a udělat z ní spouštěč. Pokud nás trápí třeba nepříjemné sny, noční můry, zaměříme se na tyto situace, v sugerujeme si, že pokud se ocitneme v nepříjemné situaci, uvědomíme si že sníme.
Například když jsem byl malý a ocitl jsem se v nějakém nepříjemném snu, najednou jsem tušil, že jsem ve snu. Také jsem si takto vytvořil techniky, které mi pomohly se probudit a tak se noční můře vyhnout. Mým spouštěčem byl nepříjemný sen spolu s mým strachem.

Vědomé usínání
Tato technika se spíše hodí k astrální projekci, ale přesto jí zde uvádím, protože se mi povedlo vyvolat s její pomocí bdělý sen.
Je to technika, která nepoužívá žádný spouštěč, protože nezapomenete, že právě spíte. Je to technika náročná na ovládání myšlenek a duševní klid, ale přesto někomu může vyhovovat.
Jděte spát a zkuste najít místo mezi přechodem do snu. Před usnutím začnou chaoticky pobíhat myšlenky, které začnou přecházet do obrazů. V tento okamžik se pokuste nepodlehnout ztrátě vědomí a zůstat bdělý. Vaše tělo usne, bude spát a vy zůstanete bdělý a ve snu. Je důležité abyste nebyli příliš unavení, pak nebudete mít sílu sledovat vaše myšlenky, ani příliš odpočatí, pak zase budete dlouho ležet v posteli, aniž by jste usnuli. Večer je tato technika obzvlášť těžká, protože tělo je navyklé usnout.

Některé postřehy usnadňující tuto techniku:
Osvědčilo se mi spát na zádech, kdy je pro mě těžší usnout, na boku je to téměř nemožné, ale každému vyhovuje jiný způsob.
Představit si, že sedíte na židli, ačkoli jste v posteli a čekáte, až vaše tělo usne, ještě lepší je procházet se(v představě) po bytě, snadněji se udržuje pozornost.
Ráno se vzbuďte dříve a znovu běžte spát, něco na způsob Birdovy metody, budete citlivější a odpadne hlavní tíha únavy, kterou máte večer.
Běžte si lehnout po vydatném obědě, tělo se unaví. V tuto dobu můžete snáze pozorovat vytváření snových obrazů, při přechodu do spánku. Také se může stát, že budete tak zaujatí čekáním až vaše tělo usne, že si ani neuvědomíte, že už spí.

Bdělost přes den
Praktikování bdělého vědomí je velmi účinným vstupem do LD. Tak jako ve snech konáme nevědomě, tak i v životě. Pokud začneme vnímat a uvědomovat si svoje činy, stane se tak časem i ve snech. Stav každodenního nevědomého přemýšlení je podobný se stavem mysli ve spánku. Více v kapitole Bdělé vědomí

Přístroje na vyvolání snů
Existuje celá řada přístrojů, které dokážou indikovat REM fázi spánku (fáze, kdy se zdají sny) a nějak vás na ni upozornit. Přístroj nebo spíše brýle, rozpoznají vaši fázi spánku a začnou vám vysílat záblesky přes zavřené oči. Ve snu je uvidíte jako blesky nebo nějaká světla, které můžou přirozeně patřit do snu. Stalo se vám třeba, že začal zvonit budík, ale ve snu vám zvonil třeba telefon? Na podobném principu fungují tyto přístroje.
Nemám zkušenosti se žádným z nich, pokud si takový přístroj pořídíte, hodně často se stává, že první sen který budete mít, bude právě o tomto přístroji.

převazato z již neexistujících stránek SPOJENÍ od M. Vorla
Akyana
Mysterian
Mysterian

Příspěvekod darren_specter » 19 úno 2009, 23:33

Skvělé, díky za doplnění !no1

- Albert Einstein
darren_specter
Školák
Školák

Re: Lucidní snění - mozková virtuální realita

Příspěvekod jadde » 28 dub 2009, 10:35

Bdělé spaní určitě existuje pro každého jinak. Mě osobně se poslední dobou stává velmi často. Speciální případ byl, kdy jsem si zahlédl (na minutu) kdy du spát a pak se mi zdál dlouhý normální sen a závěrem jsem se uvědomil na "řízený" sen. Ve snu se mi smáli co je to za blbost, ale já jim to chtěl dokázat probuzením. Když jsem se probudil ve svém pokoji, netrvalo ani pár vteřin, abych zjistil, že probuzení je stále "snové" a že bylo rámcem snu a že stále spím. Po velké snaze křičet sem se mlčky produbil a na hodinách bylo o pět minut víc než před odchodem do postele (když si vemu tak dvě minutky na usínání, je to zlo)..
Můj názor na nástup bdělého spánku je takový, že když mám (z jakéhosi důvodu) lehčí spánek tak i během snu kdy třeba někde stojím, tak cítím, že mě tlačí postel, popř.peřina a to sou vstupy, který bych ve snu neměl cítit, čímž si sen uvědomím! Nicméně nutno dodat, že sen žije svým vlastním životem a já v něm jenom hraju, tzn. že si nemůžu vybájit že sem na havaji, nebo že kolem mě budou čtyři bloncky...prostě si jen herec;) no a závěrem jedna hláška z dnešního snu: "Ty *CENSORED*! Já bych s tebou na škopek zašel, ale to by ses ke mě musel stavit a vzbudit mě!!" :D
jadde
Školák
Školák

Příspěvekod darren_specter » 05 črc 2009, 01:50

"Nicméně nutno dodat, že sen žije svým vlastním životem a já v něm jenom hraju, tzn. že si nemůžu vybájit že sem na havaji, nebo že kolem mě budou čtyři bloncky..."

Ano, scenérie LD snu je daná,ale zřejmě neni nemožné se přesunout do jiného místa (osobně jsem se o to nepokoušel neboť jsem byl vždy rád že mohu v LD vůbec být) S tema 4ma blonckama bych si dovolil nesouhlasit, herec jsi v obyčejném snu,v LD jsi bůh, řekl bych že je možné určité objekty zhmotnit (nevím jak lidi)

- Albert Einstein
darren_specter
Školák
Školák

Příspěvekod MagicofDragon » 25 kvě 2010, 11:05

Ahoj,chci se zeptat jako malej jsem tyto sny měl často(jak tu už padlo dělal jsem cokkoli a kdekoli) .Poslední doubou se snažím trochu sám od sebe o LD,ale něco dělám špatně.Když se do LD dostanu tak ho neudržím i když se snažím,také se stane že ho ztratím díky špatnému snu.Poté se brobudím a do rána spím v bdělém stavu.
Předem dík za odpovědˇ
MagicofDragon
Školák
Školák

Příspěvekod pentagramové oko » 31 kvě 2010, 13:52

to je velice zajímávé téma,no nevím,mě se zdají určité sny třeba opakovaně-kde mě pořád chce někdo únést,ale já se snažím podvědomně mu vždycky v tom snu utéct.je možný aby i někdo jiný mohl ovládat naše sny kromě nás samotných?
munera,crede mihi,capieunt hominesque desque
dárkem,to věř mi,si získáš každého z bohů i lidí.
pentagramové oko
Mág všech čarodějů
Mág všech čarodějů

Příspěvekod geradex » 20 črc 2010, 08:06

Můj první LD byl tak, že jsem si asi týden zapisoval hned po probuzení sny, a taky jsem se často díval na svoje ruce. Je to jen sen, takže se nedivte, prostě takový byl:
Byl jsem v nějaké šedé místnosti asi 2x3 metry, na zemi leželo v bílých hadrech nemluvně. Najednou jsem se podíval na své ruce a uvědomil jsem si, že je to sen. Byl to takovej šok, divím se, že mě to rovnou neprobudilo. Uvědomil jsem si, že můžu dělat cokoliv tak jsem vzal ten hadr začal jsem s ním mlátit kolem sebe a došlo mi, že se mi ta místnost ani trochu nelíbí a že chci pryč. Tak jsem hledal dveře, došel jsem rychle k nim a PLOP - probudil jsem se, nevím proč, ale usmíval jsem se. Asi proto, že to byl můj první opravdový LD.
geradex
Školák
Školák

Příspěvekod Nessie » 24 črc 2010, 19:37

Ja viem ako sa dostať do LD, vďaka tomu, že som prekonala strach zo spánkovej paralýze- nemožnosti sa hýbať po zobudení/pri zaspávaní. Vždy, keď sa do nej dostanem, začnem si vymýšľať príbeh, prostredie...Ono sa mi to zobrazí vo forme sna a robím si v ňom čo chcem. :)
Človek, ktorý nie je ochotný pre niečo zomrieť, nie je zrelý pre život.
Nessie
Školák
Školák

Příspěvekod BeciX » 10 zář 2010, 06:37

Ano, takovéhlo sny jsem hodně často míval jako menší...většinou jsem to ani nechápal, ale postupně jsem si začal uvedomovat, že se v tom snu mohu ovládat a začal jsem toho plně využívat...i teď, ve svém věku (17 let) občas tohoto snu využiji, když se mi naskytne...protože ta moc dělat ve snech, to co v realitě nejde, je lákavá i nadále :) Toť vše o těchto snech
BeciX
Školák
Školák

Příspěvekod mmhp » 21 zář 2010, 19:18

bohužel, nedaří se mi lucidního snění. Mám takový divný spánek... často křičím něco ze spaní a sny si příliš nepamatuji. Takže se mnou to asi bude těžší. Nemá někdo nějakou radu ?
mmhp
Školák
Školák

Příspěvekod Nessie » 25 zář 2010, 14:32

mmhp, je mi veľmi ľúto, že nemáš pokľudný spánok. Síce nie som nejaký profík, ale odporučila by som ti, aby si začal pozitívne myslieť a znížil hladinu stresu a nerobiť si ťažkú hlavu z problémov. Náš psychický stav má vplyv obrovský vplyv na náš spánok.
Pred mesiacom ma tiež každú noc zužovali nočné mory. Bola som vnútorne vo veľmi roztržitom stave. Potom mi ale napísala moja záchrankyňa Akyana, čo robiť, aby sa to už nedialo... Od tej doby som nemala ani jednu nočnú moru a môj život sa zmenil na niečo úžasné. Ako prvé mi napísala toto:
Proveď očistu před spaním...představ si, jak tebou protéká božské zářivé světlo, či zářící vody a ty z Tebe odnímají všechnu negativní energii a naopak Tě naplňují pozitivní.
Představ si, jak ta zářící božská voda odplavuje všechny nečistoty ve formě odpadků a ošklivých brouků a tak
a představ si jak Matka Země se otevírá , nečistoty přijímá a transformuje.
Vzpomeň si na vše, co se ten který den dělo.
Popros za odpuštění a poděkuj.
Usni s představou světle modrého světla v srdci.

Toto ti však nepomôže tak moc ako: Menší Zažehnávací Rituál Pentagramu
On je kľúčom ku krásnemu životu. Pozri si ho v téme:
army-inkubus-bozk-t3190.html
Je tam vypísaný aj celý ten môj príbeh. Verím, že ti ten rituál pomôže.
Návod na lucídne snívanie:
Kód: Vybrat vše

Veľa šťastia! Nessie
Človek, ktorý nie je ochotný pre niečo zomrieť, nie je zrelý pre život.
Nessie
Školák
Školák

Příspěvekod Akyana » 25 zář 2010, 18:02

Přidávám se ke přání .

Obrázek
Akyana
Mysterian
Mysterian

Příspěvekod zombie » 25 zář 2010, 20:49