Magie vs. Metalová hudba

Magie konkrétně i všeobecně

Magie vs. Metalová hudba

Příspěvekod Metalsbuja » 17 kvě 2011, 11:01

Dobrý den
Měl bych takovej skromnej dotaz. Kdybs mi jeden člověk, praktikující magii řekl, že si myslí, že mam určité schoposti, o kterých teda víc nevím. Dále mi řekl že musím přestat poslouchat temnou muziku (například třeba českej gothickej rock - XIII. století, Polskou Death kapelu - BEHEMOTH a tak), že prej je v tom zlo a že bych si mohl způsobit problémy. Co je na tom ? Děkuji za odpověď....
Metalsbuja
Školák
Školák

Re: Magie vs. Metalová hudba

Příspěvekod vasmat » 17 kvě 2011, 12:15

Zdravím,
jestli ti to podal takhle tak bych ho vůbec neřešil, protože je to blud. To že se ti Kabát taky neznamená, že máš hned potřebu jít fárat do dolů. Pokud se ti to jen líbí jako muzika a nehledáš v tom žádné poselství a hlubší významy, tak ti to nemůže žádným způsobem ublížit. Navíc z toho co si napsal nevidím nic závadného, jědinou relevantní připomínku bych viděl u black metalu, kde se vzývá satan a poslouchající to poslouchá kvůli obsahu a ne muzice, ale to asi není tvůj případ.
vasmat
Školák
Školák

Příspěvekod mira8565 » 17 kvě 2011, 12:53

Je rozdíl mezi metalovou hudbou.A to hodně velký.Touto problematikou se také zabývá Karlova univerzita v Praze.Jedna z nejhorších forem je tkz.Black metal.Citace:Vzhledem k zaměření našeho článku se budeme dále zabývat jen vývojem odnože nazvané Black metal. Jak již bylo řečeno, za její praotce jsou považováni jednak britští Venom a Celtic frost, avšak zejména švédští Bathory. Základní definiční prvky tohoto stylu tvoří vedle hudby jednak textová stránka, opěvující Satana, satanismus, peklo, magii a okultismu, nenávist, smrt, zlo a „perverzní“ sexuální praktiky a jednak image jejích fanoušků – černé kožené bundy, džínové vesty, nábojové pásy, řetězy, okované opasky a nátepníky a okultní či satanistická ikonografie (obrácený kříž či pentagram – universální symboly anti-křesťanství a satanismu). Poměrně brzy se objevila druhá vlna Black metalu, tvořená jednak americkými Deicide, ale hlavně celou řadou skandinávských kapel v jejichž čele stála nejkultovnější kapela tohoto stylu – norští Mayhem. Anglické kapely poměrně brzy ztratily jak hudební potenci tak své fanoušky, neboť bylo zřejmé, že své satanistické poselství nemyslí zas až tak vážně a spíše se jedná jen o komerční tah. Američtí Deicide v čele s Glenem Bentonem sice přesvědčili ostatní o pravosti svých úmyslů (Benton si nechal na čelo vypálit obrácený kříž a na své farmě se baví lovem zpěvných ptáků a stahováním veverek zaživa z kůže, což pokládá za dostatečné průkazné zviditelnění svojí agresivity a nenávisti. Dodejme jen, že za tyto svoje aktivity si vysloužil nehynoucí nenávist zejména radikálních ochranářských organizací v Evropě, které vyhlásily, že pokud bude někdy v Evropě vystupovat, pokusí se ho napadnout.), ale vzhledem ke specifické situaci ve Spojených státech nikdy nedošlo na americkém kontinentu k výraznému rozšíření tohoto stylu. Mekkou Black metalu se tak stala Skandinávie a z jejích zemí pak hlavně Norsko.
Připomeňme, že Norsko je poslední skandinávskou zemí, která přijala křesťanství a že na tuto skutečnost nikdy tak docela nezapomněla. Thórovo kladivo – symbol pohanského vikingského náboženství chápaný obvykle jako symbol odporu vůči křesťanství (a dodejme také – symbol, který i přes masivní zneužití v neonacistických kruzích nemá naprosto nic společného s nacismem nebo rasismem) – je v Norsku stále používán a vikingská tradice je zde připomínána častěji než jinde. V této zemi anti-křesťanské poselství Black metalu prostě muselo padnout na úrodnou půdu. A to se také stalo, takže na přelomu osmdesátých a devadesátých let zde existovala poměrně silná a agresivní Black metalová scéna shromážděná zejména kolem kapel Mayhem, Burzum, Emperor a Darkthrone.
Lidé angažovaní v této scéně vytvářeli komunity spřízněných duší, oddávali se okultismu a šířili okolo sebe nimbus výjimečnosti a exkluzivity. Velmi brzy se pochopitelně dostali do sporu se zbytkem metalové a obecně undergroundové scény. Na rozdíl od ostatních zemí, kde byla Black metalová scéna naprosto marginální, byla situace v Norsku odlišná. Black metalová scéna zde byla velká, ortodoxní až sektářská a díky tomu agresivní. Pocit, převládající u jejích členů byl ten, že ostatní metalové kapely se odklonily od undergroundu, zradily své kořeny ve jménu trendovosti, pozérství a zaprodání se hudebnímu průmyslu a je tedy úkolem „pravé“ scény tento vývoj zvrátit. Souběžně s tímto vývoje běžel uvnitř norské Black metalové scény ještě paralelní myšlenkový proud, který požadoval striktní oddělení od společnosti a vyhlášení boje křesťanské církvi v Norsku.
Audiatur et altera pars
mira8565
Mysterian
Mysterian

Příspěvekod Metalsbuja » 17 kvě 2011, 13:07

No s mojí znalostí angličtiny je teměř nemožné chápat texty. Ale zas na druhou stranu i black metal mi připadá jako dobrá muzika :) Klávesy a varhany, doplněné kytarama :) :) No paráda. Ale potom by mě zajímalo proč mě ten nejmenovanej člověk varoval ? Zvláštní...
Metalsbuja
Školák
Školák

Příspěvekod mira8565 » 17 kvě 2011, 13:25

Úvaha.Je možné že to mohl být jeden z těch co mají možnost nahlížet do budoucnosti.A viděl tam něco co Ti musel předat.Je to jenom úvaha.
Audiatur et altera pars
mira8565
Mysterian
Mysterian

Příspěvekod Metalsbuja » 17 kvě 2011, 13:37

Jen škoda že už s ním nekomunikuji. Po pár měsících mi to už strach nedovolil... :( Každopadně to mohl radši říct přímo...
Metalsbuja
Školák
Školák

Příspěvekod mira8565 » 17 kvě 2011, 14:06

Některé věci se neříkají přímo.Jen tě nasměruje a zbytek je na tobě.
Audiatur et altera pars
mira8565
Mysterian
Mysterian

Příspěvekod Koubič » 17 kvě 2011, 14:18

To mi připomělo, jak jsem byl na Festivalu zdraví a mluvila tam jistá ženština o vodě a o tom jak metal narušuje vodu, neudržel jsem se a na celý sál vyprskl to je kráva :) toť můj názor na negativní pohled na metal. Metal má dost blízko k vážné hudbě. Hudba má vliv na psychiku, je to manipulace, jsou songy které v nás dokáží rozproudit agresi, nebo z nich řvem jak malé holky :) To je vše co dokáží. Manipulovat s naší náladou.

Black Metal není o vzývání satana, jde o styl hudby, ne o texty. Kde u Bathory je něco o satanovi? Bathory zpívají o své zemi. To je spíše folk metal nebo pagan metal. Komplikovanější to je s Mayhem a Burzum též nemají se satanismem moc společného. Bylo to zhruba tak že Mayhem spolu s Vargem vytvořili gang, s okultismem možná leda koketovali. Varg si z jakého koliv projevu víry v okultismus dělal srandu, proto byl patřičně rozzuřen když jej začali spojovat se satanismem, protože jemu šlo pouze o propagaci své severské krve. žádný satanismus v tom nebyl. Euronymus s Mayhem tam to bylo složitější, ale dá se to popsat jako čirá víra v nihilismus, kult smrti.

Pokud ti někdo říká neposlouchej něco, tak to je nejspíš protože má osobní antipatie k nějakému žánru, což je pouze jeho problém :) hudba je jen hudba, texty jsou jen texty, žádné zlo v nich nečíhá.
"That is not dead which can eternal lie
and with strange æons even death may die"
Koubič
Mysterian
Mysterian

Příspěvekod Metalsbuja » 17 kvě 2011, 14:25

Mam pocit že jsem zde narazil na inteligentní lidi. Děkuji :)
Metalsbuja
Školák
Školák

Příspěvekod Arpaix » 17 kvě 2011, 14:26

Ja metal neposloucham vubec, jen nejradeji mam tak zvanou temnejsi gothmusic. Gotickou musiku jako napriklad Nox Arcana,a pak mam rada tradicni stredovekou occitanskou musiku (jih Francie) a pak klasicke francouzske chansony.
Metal jsem nesledovala, Nic proti metalu nemam,ale nemam rada hluk, radeji posloucham klidnou musiku a mne zajima vice ta gotika a stredovek.
Arpaix
V.I.P
V.I.P

Příspěvekod Sarkyr » 17 kvě 2011, 15:12

Souhlasím s názorem, že hudba ovlivňuje člověka a jeho náladu. Black metal mi nevadí, ale když slyším dechovku, začínám si připadat jako v pekle. A to už nemluvím o jazzu nebo takovým Varesem a jeho kouskům XD. Každému co jeho jest, i v hudbě.
Summa Scientia Nihil Scire
Sarkyr
Čaroděj
Čaroděj

Příspěvekod Mimars » 17 kvě 2011, 16:10

Je to tak, hudba nás dokáže ovlivnit, naše myšlení a pocity. Každý hudební styl má něco do sebe. Jako hudební laik můžu říct, že se mi některé metalové skladby hodně líbí, je to zkrátka žánr, jehož obsah mi docela sedí a je mi sympatický, je to můj obsah. Na druhou stranu nemusím ty tvrdé a nejtvrdší odnože, ale když se to někomu líbí, tak proti gustu... :)
Hele když jsem začal první post v tomto tématu číst, tak jsem musel pořád myslet na křesťanský názor na okultismus. Asi to bude tím, že jsem se zrovna na jeden křesťanský pořad díval :) Když někdy potkáš křesťana, buď připraven na záživnou konverzaci ohledně okultismu, magie a dalších, která se však (myslím to bez urážky) ponese v duchu toho, že vše, co nepochází od Boha (tedy zmíněné případy), pochází de facto od ďábla.
Ale jinak si myslím, že metal je jeden z těch žánrů, co mají k okultismu a vůbec fantazii blízko (jednou jsem tady viděl odkaz na nějaký křesťanský rozbor metalových hudebních kapel, taky zajímavé počteníčko, ale už nevím, kde byl, zkusím se po něm podívat).
Například se mi líbí Avantasia (písnička i opera). Prostě fantazie... 's220'
ph'nglui mglw'nafh Cthulhu R'lyeh wgah'nagl fhtagn... :-)
Mimars
Učeň
Učeň

Příspěvekod vasmat » 17 kvě 2011, 19:57

Křesťanský názor... Jeden můj dobrý kamarád, má zvláštní povahu, ale máme podobné názory, až na jednu věc a to Křesťané, nedávno se nechal pokřtít a od té doby si všímám slov jako inkvizice, rouhání, nevěřící, atd. Nechápu jak může inteligentní člověk takhle přemýšlet, ale budiž, já mu to neberu. Ale rozhodně mě unavují debaty s křesťany, jelikož je to jako mluvit s fanatickou zdí. No nic, teď k té muzice. Metal je mi nejblíže, jak formou tak obsahem, jsem spíše na kapely typu Manowar (miluju severskou mytologii a sám v ní věřím), Hamerfall, Blind Guardian, atd. nevadí mi i tvrdší, ale tzv. blicí metal zrovna nemusím.
A mezi námi bych radši poslouchal o vzývání satana, než jak má banda černochů hustou ghetto káru a hodně bičis, na což jsem alergický. Abych to shrnul, muzika tě neovlivňuje pokud nechceš.
vasmat
Školák
Školák

Příspěvekod mira8565 » 17 kvě 2011, 20:16

vasmat píše:Křesťanský názor... Jeden můj dobrý kamarád, má zvláštní povahu, ale máme podobné názory, až na jednu věc a to Křesťané, nedávno se nechal pokřtít a od té doby si všímám slov jako inkvizice, rouhání, nevěřící, atd. Nechápu jak může inteligentní člověk takhle přemýšlet, ale budiž, já mu to neberu. Ale rozhodně mě unavují debaty s křesťany, jelikož je to jako mluvit s fanatickou zdí. No nic, teď k té muzice. Metal je mi nejblíže, jak formou tak obsahem, jsem spíše na kapely typu Manowar (miluju severskou mytologii a sám v ní věřím), Hamerfall, Blind Guardian, atd. nevadí mi i tvrdší, ale tzv. blicí metal zrovna nemusím.
A mezi námi bych radši poslouchal o vzývání satana, než jak má banda černochů hustou ghetto káru a hodně bičis, na což jsem alergický. Abych to shrnul, muzika tě neovlivňuje pokud nechceš.

Ano Tvůj názor.Ale nesouhlasím s poslední větou.Hudba tě ovlivnuje aniž by jsi to chtěl.Viz reklamy.Aniž by jsi sis to uvědomoval ukládá se ti písnička do podvědomí.A pak někdy si ji pískáš aniž by jsi si jí pamatoval.Ona tam je a ovlivnuje tě.
Audiatur et altera pars
mira8565
Mysterian
Mysterian

Příspěvekod Arpaix » 17 kvě 2011, 21:28

Ja mam rada dobry text, ale i dobrou musiku. Metal nesleduji,ale mne nevadi pokud nekdo ho ma rad. Je to vec kazdeho co posloucha , a ja jsem tolerantni.
Miluji gotickou musiku, gotiku, i goticke stavky. Z mezinarodni je mi blizka NOX ARCANA, ERA, dale occitanska musika, i keltska. Ale ja kdyz zacala psat cesky tak setkala se s opravdu tvrdymi a fanatickymi ceskymi katoliky.
Neni jich mnoho, ale vim v CR o katolicich, kteri uznavaji i hruzy inkvisice!
Cetl jste nekdo blog Vendée.cz?
I pri sve navsteve Prahy jsem se setla a s katoliky nejtvdy kalibru! Nektere znam i jmeny,a to jsou opravdu lide kteri si preji inkvisici zpatky. Znam i takove ceske katoliky, kteri ovladaji mnoha reci,a ja pak poznala ze jsou Cechy.
Me psal jeden Cech, ktery je trvdry katolik,a pracuje jako prekladatel, ja si z heho delala legraci.
Mohu o nich napsat i vice a dat sem i jejich web.
Arpaix
V.I.P
V.I.P

Příspěvekod Koubič » 18 kvě 2011, 12:38

Mimars píše:Například se mi líbí Avantasia (písnička i opera). Prostě fantazie... 's220'

Avantasia je epesení, hlavně song The Tower :) jinak já holdoju všem formám metalu, od power, gothic, industrial, po death, black. U tohohle žánru je sympatické, že tu je na výběr naprosto všechno :) a že se to naprosto brutálně od sebe odlišuje. Já teď inklinuju k gothic metalu už nějaký rok, ale když potřebuju urovnat myšlenky tak rozhodně black metal (teď sjíždím Melechesh, kluky s Israele jetý Chaldejskou mytologií http://www.youtube.com/watch?v=5PrENYpJBjM ) tohle je taky braný jako black metal.
"That is not dead which can eternal lie
and with strange æons even death may die"
Koubič
Mysterian
Mysterian

Další

Zpět na Magie