Koupil jsem před několika lety dům (z r. 1954), ale kompletně zrekonstruovaný a rozšířený v r. 2000. Moje žena tvrdila celou dobu, že v jedné ze sklepních místností (používaných t.č. jako sušárna na prádlo) se cití zvláštně a nemá tam dobrý pocit, občas tam slyší usedavý dětský pláč, který zmizí, když ono imaginární dítě osloví. Údajně to slyší tak 2x měsíčně. Nevěnoval jsem tomu pozornost a ani jsem tomu až tak moc nevěřil, jsem vysokolškolsky kvalifikovaný člověk ( 2x VŠ) a zabývám se matematickým modelováním pro účely ekonomického řízení v hospodářských systémech a moje práce i můj velmi technokratický způsob myšlení je založený na všem jiném, jenom ne na pocitech, dojmech a nepřesných vjemech.
Jenže asi tak před 2 roky došlo k situaci, že nějaká síla v nepřítomnosti kohokoli v jedné z jiných místností shodila na zem z nově pořízeného nábytku kompletní hudební sestavu - gramofon, hrací věž s radiem, magnetofonem a DVD i oba reproduktory. Museli jsme vše až na gramofon, který zůstal viset na přívodní šňůře, pořídit nové. Po této zkušenosti jsme novou audiosoustavu ke zdi "připevnili drátem k vrutům s očkem zašroubovaným ve zdi", aby se nemohla situace opakovat. Nicméně od té doby se žádné "přemísťvání věcí " nekonalo.
V noci z pondělka na uterý tento týden tak asi kolem půl třetí ráno mě probudil usedavý dětský pláč ozývající se ze spodních místností domu - podotýkám, že naše ložnice je v 1. patře, přímo pod ní je v přízemí ložnice menších kluků (7 a 4 roky) a níže pod ní je ona zmíněná sklepní místnost. Původně jsem myslel, že pláče nejmenší kluk, tak jsem se vydal ho utěšit, jenže ten spokojeně spal, stejně jako prostřední kluk. Tak jsem šel dál do sklepa. Než jsem tam došel usedavý pláč zmizel. Podotýkám, že v oné sklepní místnosti v době línání necháváme i psa a toho jsme pak ráno našli se zježenou srstí ve vedlejší sklepní místnosti, kde byl schoulený v koutě na dlažbě.
Potřeboval bych získat kontakt na někoho, kdo se takovými jevy zabývá a eventuálně je dokáže eliminovat. Sám nevím jak na to, ale tak nějak bych myslel, že mám v baráku asi ducha, jakkoli se tomu moje racionální jádro vzpouzí uvěřit i pochopit.