Hurvajz píše:Tohle napadlo i mě. Také co do pravděpodobnosti je větší šance že jsme to my z budoucna než ET. Kdysi jsem četl o vzorci pro výpočet ET civilizací ve vesmíru a ten spočítal okolo 200 miliard civilizací a přesto dík velké rozloze vesmíru máme šanci na setkání téměř nulovou a jednalo by se spíše o neuvěřitelnou náhodu kdybychom se někdy alespoň s jednou setkali. Protože v ufo věřím neboť jsem jedno viděl někdo tu okolo je a vyslovená doměnka je nejpravděpodobnějši pokud nejsme nějakou simulací v počítači. I teorie o simulaci v pc je pravděpodibnějši než skuteční ET.
Podle čeho usuzuješ, že je větší šance že jsme to my z budoucnosti? Napadla mě jedna úvaha (pro mě nepříliš přívětivá), která tak nějak zapadá do Teorie inteligentního designu (že vesmír je dobře promazaný stroj:o). Je možné, že všechny Zemi podobné planety ve vesmíru jsou zhruba stejně staré jako naše Země a čili i možné civilizace, které se na těchto planetách mohou vyskytovat, by se nacházeli na podobném evolučním stupni jako lidstvo.Vysvětlovalo by to Fermiho paradox,ale všechno ostatní nasvědčuje tomu že to zřejmě není pravda (např. různé stáří hvězd a tedy i planet v jejich systémech) Podle všeho tedy existují terestrické planety zemského typu různého stáří.Civilizace takových planet by mohli mít "náskok" ve vývoji o miliardu let. Není vyloučeno že se nacházejí přímo v Mléčné dráze a podle Drakeovi rovnice by taková civilizace rozhodně nebyla v galaxii jediná . Dle mého názoru by pro takto vyspělé civilizace nebyl problém překonat 10 megaparseků napříč galaxií.Otázkou je kde tedy jsou..pokud totiž skutečně existují civilizace C (Kardašova škála) v Mléčné dráze, musí o naší malé modré planetě stoprocentně vědět. Již dnes si lidstvo uvědomuje, přesto, jak je na vesmírné poměry poměrně primitivní civilizací, že není vhodné zasahovat do vývoje na jiných planetách.již dnes sterilizujeme sondy abychom zabránili případnému "infikování" pozemskými mikroorganismy. Pro civilizaci starší o miliony let bychom byli zajímavým studijním materiálem, na který je určitě zajímavé se dívat, ale nesmí se na něj v žádném případě šahat.Toto je podle mě jeden z důvodů, proč stále nevíme o aktivitě mimozemských civilizací v naší sluneční soustavě (V případě, že tady skutečně jsou) Vzdálenosti mezi hvězdami ve vesmíru činí v průměru 5 světelných let a již dnes bychom byli zřejmě schopni urychlit sondu na 1/3 rychlosti světla a dopravit jí za nějakých sto let do jiného slunečního systému (pokoušel se o to americký projekt z 60 let, ale nakonec se dalo přednost projektu Apollo a boji o měsíc s rusy) To všechno znamená jediné, civilizace typu "C" by měla v evidenci svého počítače celou databázi obydlených planet v celé galaxii:o)) Píšeš že je nulová šance,aby se dvě různé civilizace ve vesmíru potkali..nesmysl..Jak si můžeš být jistý že neexistuje více obydlených planet v široké obyvatelné zóně hvězd vyšších spektrálních tříd??? Jsem si jistý že existují systémy, kde mohou být i 3 a více planet zemského typu, vzdálenosti mezi nimi nejsou velké a i civilizace jako je lidstvo by už dávno vědělo kdo že to bydlí na jejich sousedovi.Proto se nedomnívám že civilizace ve vesmíru o sobě nemohou navzájem vědět
The most beautiful thing we can experience is the mysterious. It is the source of all true art, science and life."
- Albert Einstein