Necronomicon o co vlastně jde

Název tomuto kultu dal H.P.Lovecraft.Jinak původní pojmenování pro tento prastarý kult krvavých božstev Mardukových je Kitab Al Azif.

Re: Necronomicon o co vlastně jde

Příspěvekod Arta » 24 lis 2011, 22:09

Chápeš?!

Tak to asi nemáš jistotu sám v sobě. Tak si moc nezahrávej. :)
Arta
Čaroděj
Čaroděj

Příspěvekod Koubič » 25 lis 2011, 14:52

Sam Tektzby píše:To si ze mě děláte legraci, jako že povolání Cthulhu funguje, že ho nikdo nikdy neviděl a ani ten jeho předvoj Nyarlathotepa :) tohle je silně pseudonáboženský, já chápu že možná věříš na Prastaré, ale zase tvrdit že když budu evokovat Shub-Niguratha, že to funguje..no nevím, jestli to není trochu zavádějící :)

Tak samozřejmě že funguje :) jako funguje vyvolání Zajíčka Ušáka, nebo egregoru Jogurtu Danone (pokud to bereme jako klasickou práci s egregory, ale jde to i přes jiné formy náhledu). Cthulhu a Nyarlathotep mají společného málo. Nyarlathotep je poslem Těch Druhých Bohů a spojnice mezi Kadathem a těmi nahoře, kdežto Cthulhu je extraterestriální šéf chapadláčů. Pseudonáboženský je naprosto cokoliv od Bible po Védy, pokud na to nahlížíš jako na nahlížíš na Mythos :) jde jen o stáří systému, za 1000 let by byl Mythos na stejné úrovni jako je dnes Starý zákon, pokud by jej posuzoval někdo z jeho perspektivy.
Takže ano s Mythosáky to jde bez potíží, možná je však nutné slyšet to volání :)

[quote="Jack O´ Lantern"]Já jsem nějak nemohl dopatrát zda jsou to bohové či démoni ? A rozhodně jsem nic nelosoval ! Ale chápu tvou reakci Arto. :))[/quote

Samotní sumerologové se neshodnou co je vlastně Mardukova 50ka zač. Nejrozšířenější teze je, že se jedná o symbolické předání veškeré moci Mardukovi a tím brutální monotheisaci Babylonské říše, protože Babylon (Mardukovo město) se stal hlavním městem říše, musel logicky i jeho bůh být v pantheonu nejvýše, jenže trochu přestřelili a udělali z něj doslova Uberboha. Tedy Mardukova 50ka jsou něco jako vyjádření jeho moci.
Ono to bylo trochu jinak a opravdu jde o entity, které však byly Mardukovy v mýtu Enuma Eliš předány, ale původně patřili komu? no to už hledej sám :) všechno ti to nevykecám přece :) musím nechat aspoň trochu toho okultna.
"That is not dead which can eternal lie
and with strange æons even death may die"
Koubič
Mysterian
Mysterian

Příspěvekod Sam Tektzby » 25 lis 2011, 17:09

Nevím, já si to prostě po Lovecraftovi, nemůžu dohodit za "reguli REX" :P
Na začátku bylo slovo, pak těch slov už bylo mnoho, ruka byla v rukávu a Sam s Razorkou pomálu, čekajíc co řekl jejich text by, stali se Razorkou a Samem Tektzby :D
|\/|1|_µ_|1 .-420.-3č|<µ 73|<728¥ |\|4\/ž|)¥
ObrázekObrázekObrázekObrázekObrázekObrázekObrázek
Sam Tektzby
Moderátor
Moderátor

Příspěvekod Sarkyr » 30 lis 2011, 01:48

Same, a to o sobě tvrdíš, že bydlíš v kyberprostoru???
Summa Scientia Nihil Scire
Sarkyr
Čaroděj
Čaroděj

Příspěvekod Sam Tektzby » 30 lis 2011, 05:21

Vzhledem k tomu, že se všechny infa dneska v kyberprostoru nacházejí, tak nemluvím nepravdu ani kvazinázor :P
Na začátku bylo slovo, pak těch slov už bylo mnoho, ruka byla v rukávu a Sam s Razorkou pomálu, čekajíc co řekl jejich text by, stali se Razorkou a Samem Tektzby :D
Sam Tektzby
Moderátor
Moderátor

Příspěvekod Sarkyr » 30 lis 2011, 12:29

Tak jako tak, práce s lovecraftovskými/necronomiconskými entitami funguje velmi dobře.
Sarkyr
Čaroděj
Čaroděj

Příspěvekod Hrobař » 09 pro 2011, 21:34

K mýtu Cthulhu jsem byl z počátku skeptický. Řadil jsem ho mezi fikce po boku hvězdných válek a nezajímal se. No potom jsem při úplně nesouvisejícím výzkumu narazil na podezřelé pararely trochu jsem zapátral. Ukázalo se že Lovecraftova práce je z okultního hlediska zcela životaschopná a že je to pouze opis a mírné rozšíření starších magických nauk. Vidím tento magický styl za zcela perspektivní.

Co se týká Nekronomikonu jako takového tak podle mě je přeceňovaný. Když máme tolik informací o panteonu tak dokážeme rituály utvořit sami. Pídit se po nějaké zašlé knize, a to nejlépe v češtině, je pro řadového praktikanta ztráta času.

Koubičovi stránky jsou opravdu nejlepší a to i přesto že místy dokonce ani moje vcelku vysoké IQ nestačí abych pochopil co chce říct. Ale co by jste od věrozvěsta Chaosu čekali jiného :-)
Hrobař
Ban
Ban

Příspěvekod Sam Tektzby » 14 pro 2011, 01:18

Sarkyre, to víš já jsem pořád na tom svým ostrůvku čisté materie, chtěl bych v tomhle ohledu něco důkaznýho :P protože tu zatím nemám nic než odkazování a koexistence. Porovnej to s ostatníma mýtama, nemáš fůzování, etymologie je jen odkaz na HPL a to mě nutí k tomu abych to pokládal za další umělotinu.
Sam Tektzby
Moderátor
Moderátor

Příspěvekod Sarkyr » 16 pro 2011, 14:44

Vysvětli mi rozdíl mezi realitou lovecraftovského mýtu a biblického mýtu. V praxi žádný rozdíl nevidím, krom filozofického či pseudofilozofického žvatlání o stáří a počtu lidí, kteří "tomu věří". Když jsi na ostrůvku materie v kyberprostoru, tak to asi znamená, že se snažíš vší silou udržet v rozumu. Dokud neskočíš do vody iracionálna a snu, budeš moct pořád jen kecat.
Sarkyr
Čaroděj
Čaroděj

Příspěvekod Sam Tektzby » 16 pro 2011, 14:51

Oki podívejme se na to, etymologie bible jasné fůzování blízkovýchodných náboženství a následný vytvoření nezávislého smýšlení a to abslotutně nezávislého na původních protoindických směrech. A co máme u HPL, nic než beletristickej základ a to nejasně odkazující na nějaký neurčitý směry. Buď jak buď budu jen kecat, jak říkáš dál, jelikož tenhle mýtus nemá tělo a jedinej kdo ho přiživuje jsou fanoušovský teorie. Ne jako u bible, která byla přepisovaná, mutovala a fůzovala jako každý živý mýtus. Tak to vidím já a mimochodem, to tvý "kecání" jsi si mohl odpustit :P
Sam Tektzby
Moderátor
Moderátor

Příspěvekod Sarkyr » 16 pro 2011, 14:55

Nemohl jsem si to odpustit. Lovecraftův Mýtus je neustále propracováván, přepisován, "prohovořován" a oživován nejen fanoušky, ale hlavně spoustou spisovatelů a hráčů různých her.
A ještě jednou - jaký rozdíl to, co jsi psal výše, je v praktickém využití obou Mýtů?
Sarkyr
Čaroděj
Čaroděj

Příspěvekod Sam Tektzby » 16 pro 2011, 15:16

Ten co jsem napsal výše, jednou ten mýtus "lepítko" umělosti ztratí, ale teď je ještě mladej tozn. umělý. Neříkám, že tak tomu bude pořád, ale etymologie folkloristiky a religionistiky mluví jasně. Každej mýtus musí projít několika stádii a zatím je to stále umělé :)
Sam Tektzby
Moderátor
Moderátor

Příspěvekod Koubič » 16 pro 2011, 16:50

No ale furt to je mýtus :) umělej ale je, teď se zase dostáváme k problému, který mýtus umělý není že :) Mě jde o to, že od statusu plnohodnotného mýtu je oddělován pouze časově, ale to nic nemění na tom, že je to jeden z nejprogresivnějších neomýtů. Z vědeckého hlediska by se dal použít na studium procesů tvorby mýtu, rozseknout to je ale zatraceně těžký, protože tam prostě něco transcendentálního je. Strávil jsem nad tím hodně času, a nemyslím, že by procesy, které ten mýtus ovlivnily byly tak markantní.
- Vznik Lovecraft Circle
- Vznik Arkham House
- Okultní aplikace
- Vznik Chaosium
+ další faktory, které už z hlavy nevypíchnu, Diplomku jsem přecejen psal už před nějakou dobou.

Vtip je, že to už hodně lidí bere dost "vážně" na to aby se z toho stalo legitimní náboženství.
Koubič
Mysterian
Mysterian

Příspěvekod Sam Tektzby » 16 pro 2011, 16:59

Přesně jsi to vystihl, prostě z hlediska toho co jsem se učil já, toho ještě dost chybí na výtvor něčeho "žijícího". Pořád to je holt mladý a u religionistiky se jedná o to, jak je to ..jak to říct.. prorostlý a to tenhle mýtus ještě dostatečně není, proto je ještě mladý a tozn. "umělý", pořád tu nedošlo k plnýmu fůzování a naprostého odproštění od fůzních směrů, jako to je u jiných pohledů. Podívejte se na sikhismus, nejprogresivnější mladé náboženství, v absolutně rekordním času se z umělého filozofického pohledu, stalo životaschopné náboženství a to v rozmezí šesti století. Stalo sedmým největším největším náboženstvím na naší planetě a to v evidetně nejkratší době, od vytvoření, fůzování a finálně odpojení se od ostatních pohledů.
Sam Tektzby
Moderátor
Moderátor

Příspěvekod Koubič » 16 pro 2011, 17:49

No zajímala by mne ta hranice, kdy to umělé přestává být, nějaká specifika, což je ale opět pouze jistý náhled na problematiku. Pokud jde o problém nesourodosti, tak ten bude panovat asi navždy, to je na Mythosu krásné, co kultista to jiný pohled a chápání, žádný guru, který by ukázal všem chapadlem jak že to mají vlastně dělat není. Upřímě nedokážu si to ani představit. Možná se jednou sjednotí pod jedno paradigma, ale když si vezmeš kolik různých paralelních mýtů a pojetí vzniká každý rok, tak to snad nehrozí.
To ale nijak nesouvisí s funkčností systému, která tu bez diskuzí je, každodenně živená hráči RPG, čtenáři, LARPáři, a samozřejmě i mágy.
Koubič
Mysterian
Mysterian

Příspěvekod Sam Tektzby » 16 pro 2011, 20:00

Hranice tu je a to je ta chvíle, kdy se danej náhled změní v moralistickej náhled na život. Bilble, Korán a jiné jsou jen prastarou věroukou o chování a morálce k určitý společnosti a ža se tak stane s mythosem od pana HPL, tak začne být "živoucí".
Sam Tektzby
Moderátor
Moderátor

PředchozíDalší

Zpět na Necronomicon