Sam Tektzby píše:To si ze mě děláte legraci, jako že povolání Cthulhu funguje, že ho nikdo nikdy neviděl a ani ten jeho předvoj Nyarlathotepa :) tohle je silně pseudonáboženský, já chápu že možná věříš na Prastaré, ale zase tvrdit že když budu evokovat Shub-Niguratha, že to funguje..no nevím, jestli to není trochu zavádějící :)
Tak samozřejmě že funguje :) jako funguje vyvolání Zajíčka Ušáka, nebo egregoru Jogurtu Danone (pokud to bereme jako klasickou práci s egregory, ale jde to i přes jiné formy náhledu). Cthulhu a Nyarlathotep mají společného málo. Nyarlathotep je poslem Těch Druhých Bohů a spojnice mezi Kadathem a těmi nahoře, kdežto Cthulhu je extraterestriální šéf chapadláčů. Pseudonáboženský je naprosto cokoliv od Bible po Védy, pokud na to nahlížíš jako na nahlížíš na Mythos :) jde jen o stáří systému, za 1000 let by byl Mythos na stejné úrovni jako je dnes Starý zákon, pokud by jej posuzoval někdo z jeho perspektivy.
Takže ano s Mythosáky to jde bez potíží, možná je však nutné slyšet to volání :)
[quote="Jack O´ Lantern"]Já jsem nějak nemohl dopatrát zda jsou to bohové či démoni ? A rozhodně jsem nic nelosoval ! Ale chápu tvou reakci Arto. :))[/quote
Samotní sumerologové se neshodnou co je vlastně Mardukova 50ka zač. Nejrozšířenější teze je, že se jedná o symbolické předání veškeré moci Mardukovi a tím brutální monotheisaci Babylonské říše, protože Babylon (Mardukovo město) se stal hlavním městem říše, musel logicky i jeho bůh být v pantheonu nejvýše, jenže trochu přestřelili a udělali z něj doslova Uberboha. Tedy Mardukova 50ka jsou něco jako vyjádření jeho moci.
Ono to bylo trochu jinak a opravdu jde o entity, které však byly Mardukovy v mýtu Enuma Eliš předány, ale původně patřili komu? no to už hledej sám :) všechno ti to nevykecám přece :) musím nechat aspoň trochu toho okultna.