Autosugesce - je to vlastně nejpřístupnější nástroj, kterým člověk disponuje. Máme ho hned po ruce a k jeho "zpřístupnění" není potřeba žádného zvláštního tréninku.
Přesto je podle mě autosugesce v běžném životě docela nedoceněná. Budu brát v úvahu konkrétní případy. Co že to tedy autosugesce je? Zjednodušeně to je ovlivňování našeho podvědomí tak, aby naši sugerovanou myšlenku vzalo jako pravdivou, skutečnou, pravou, a podle toho se zařídilo.
Zrovna mě napadají konkrétní situace - jste závislí na cigaretách, musíte 2-3 krát denně na balkon si zakouřit cigaretu. Že se toho nejde zbavit? Ale jde, stačí jen mít alespoň trochu silnou VŮLI (tj. nezůstat u jakýchsi myšlenek, ale dát tomu svou energii) a autosugesce je mocná zbraň. Můžete se přesvědčit o opaku, může se vám vůně cigaret zhnusit, nebo se jen přesvědčete, že vás cigarety hrozně ničí (i když to tak nevypadá).
Jíte příliš mnoho čokolády a pijete moc kávy, koušete si nehty, bojíte se zkoušek, nedokážete se soustředit na učení? Autosugesce je skvělý způsob, jak se dobrat opaku. Jasně, je jednoduché o problémech tlachat někde na Facebooku, ale lze proto i přímo něco udělat, stačí k tomu mít vůli. Autosugesce je pak skvělým nástrojem i pomocníkem ve všech možných situacích, stačí jen brát na ni ohled a využít ji. Není to přespříliš, když po vzoru jednoho článku na internetu autosugesci označím jako "tajnou zbraň na vylepšení života.
Je to tady moje první úvaha a vlastně vůbec první na téma tohoto druhu, proto uvítám jakékoli vaše komentáře a kritiku. Také si myslíte, že je autosugesce v relativním měřítku využívána mnohem méně, než je její potenciál? Na druhou stranu, kdyby všude byli dokonalí lidé, působilo by to divně :)