V prvé řadě chci předeslat, že se nechci dotknout nikoho s opačnou zkušeností, než jsem měl já. Říkám jen svůj názor.
Na jednom záhadologickém webu mě zaujal článek o hřbitově poblíž Okoře, jenž se prý právem honosí titulem "nejstrašidelnější hřbitov v Česku". Článek bezkonkurenčně vedl co se týče počtu přečtení a komentářů a řada lidí velmi zapáleně líčila tu hrůzu, kdy se v podvečer blížili hřbitovu a zděšení sedláci, babičky v šátcích a další místní je úpěnlivě varovali, ať se tomu místu vyhnou obloukem.
Moje představa tedy odpovídala rozruchu. Předpokládal jsem, že Noutonice a jeho nebozí obyvatelé jsou denně sužování strachem z podsvětních tvorů. Jaké však bylo mé překvapení, když jsem jednoho dne dělal výlet z Okoře do Prahy a Noutonice si nenechal ujít. Přesně podle internetových instrukcí jsem našel hřbitov i podivné šeptající sousoší. Jelikož nejsem medium, pokoušel jsem se nějakou dobu posedět na místě a trochu se soustředit. Ovšem i přes silnou autosugesci jsem tam neshledal nic zvláštního. Obyčejný letní podvečer. Otázal jsem se tedy postarší paní, která zrovna čistila hrob, zda není tento hřbitov něčím zvlášní. Paní nechápala, tak jsem vše vybalil narovinu. Koukala na mě jak na vola. Prý tu žije už odmalička a něco podobného slyší poprvé. Všichni tady rádi chodí, a to i v noci. Nenechal jsem se tedy zmást a zamířil do místní hospody. Cestou jsem položil podobné dotazy řadě dalších místních. Koukali na mě jak na vola.
Můj závěr tedy je - místní o duchách na hřbitově nevěděli, protože nemají čas vysedávat na internetu a číst historky internetových pisálků.

Ale to už bychom hodně konstruovali.
Už len tá atmosféra... Bŕŕ