Od nadprirodzeného k prirodzenému

Zde pište své uváhy.

Moderátor: martink

Od nadprirodzeného k prirodzenému

Příspěvekod arara » 04 dub 2011, 19:52

Asi viacerí, možno už aj všetci, sme sa stretli s názorom, že všetko (človeku) nadprirodzené je predsalen vedecky dokázateľné. Nie som zatiaľ ani zástancom, ale ani nie odporcom takýchto názorov. Každopádne aj pre odporcov to stojí za kúsok zamyslenia. Nie je to tak dávno čo si ľudstvo nevedelo vysvetliť pôvod bežných prírodných úkazov a fyzikálnych zákonitostí. Nie sú aj tieto "nadprirodzené" veci len ďaľšími zákonitosťami? Myslím, že nadprirodzené by sa mohlo rýchlo stať prirodzeným.
Tak ako sme si zatiaľ osvojili všetko čo sme mohli- nieje zvoniaci telefón tiež "čudný zvuk, ktorý počujete aj keď ste doma úplne sami" ? Nepočujete tiež hlasy, keď si zapnete televízor alebo rádio?
Pravda je že kým nebude všetko oddôvodnené, dovtedy to ostane tak či tak nadprirodzeným.

Tak a moja krátka úvaha sa chýli ku koncu :) Berte prosím ako neodborný úvod. Sama sa tejto téme nijak nevenujem, len dumám.
Ak máte čosi k diskusii- nech sa páči :)
(a ak by sa tu niekde v okolí už podobná téma nachádza, prosím upozornite- ďakujem )
arara
Školák
Školák

Re: Od nadprirodzeného k prirodzenému

Příspěvekod Sarkyr » 04 dub 2011, 20:14

Já osobně bych moc nedělil na přirozené a nadpřirozené - spíš na poznané a nepoznané. Některé věci prostě "objektivními" vědeckými metodami zjistit nelze. Víru nikdy nezměříme, stejně tak reiki nebo telepatii. Ano, s pomocí přístrojů lze zachytit nějaké fyzikální veličiny - zvýšení teploty při reiki, činnost mozku při telepatickém přenosu, ale o věci samotné nám to nic neřekne. Nadpřirozené není nic, vše ve vesmíru je přirozené:)
Summa Scientia Nihil Scire
Sarkyr
Čaroděj
Čaroděj

Příspěvekod Mimars » 04 dub 2011, 20:19

Sarkyr to vystihl pěkně, po rozmachu vědy se v lidské civilizaci rozmohlo nazývat slovem nadpřirozené cokoli, co se nedá vědecky vysvětlit. Jak víme, vědecké metody jsou objektivní a aby bylo něco vědecky dokázáno/potvrzeno/vysvětleno, věda musí mít hmatatelné a objektivní důkazy. A, jak už bylo zmíněno, takovou telepatii, astrální cestování nebo magii moc změřit nebo "vědecky přesně popsat" nejde... Nakonec nesmíme zapomínat, že když vezmeme vesmír nebo prostě "všechno" jako celek, pak se zde de facto nenachází nic nadpřirozeného, protože vše je přirozené.

Ale je to velmi rozsáhlé téma a mohla by z toho vzniknout pěkná diskuze :)
Aktualizováno: Takže je fakt, že kdo se chce těmito "nadpřirozenými" věcmi zabývat, musí se od vědy do jisté míry odpoutat ;)
Naposledy upravil Mimars dne 04 dub 2011, 20:56, celkově upraveno 1
ph'nglui mglw'nafh Cthulhu R'lyeh wgah'nagl fhtagn... :-)
Mimars
Učeň
Učeň

Příspěvekod Sarkyr » 04 dub 2011, 20:43

Pokud se nepletu, tak kvantoví fyzikové mají nějaké takové tvrzení, že výsledek pokusu nikdy není objektivní - vždy je ovlivněn pozorovatelem. Prostě když chci, aby mi moje teorie byla potvrzena, vědecké přístroje mi ukážou hodnoty které chci vidět. Pokud stejný pokus dělám s tím, že chci svou teorii vyvrátit, ukážou se mi hodnoty teorii vyvracející. Nechci kecat úplné blbosti, je mi jasné, že když budete měřit teplotu varu, vždycky vám vyjde něco kolem 100°C:) Ale i tak to stojí za úvahu
Sarkyr
Čaroděj
Čaroděj

Příspěvekod arara » 04 dub 2011, 21:06

No s "nadprirodzeným máte pravdu- nadprirodzené asi nie je nič :) Ale s tou vedou- ako vieme že telepatiu napríklad nemožno presne opísať, a využiť-tak ako mnoho iných vecí v svoj prospech (a neprospech). Nachádzam sa asi na hrane oboch tvrdení. Resp. na hrane uveriteľnosti :).
V súvislosti so subjektivitou ma ešte napadá- ako poznať že "to je" alebo "nie je"? Hm-otázka možno trochu hlúpa, ale no napríklad: čítam si o "záhadných hlasoch" či "škrabkaní na stenu" a podobne- no úprimne niekedy mám na mále aby som ich sama hneď v závislosti na článok nepočula. Ako môžem vedieť, že sa nejedná o sugesciu? (hm-otázka nie je ani tak priamo myslená-pretože to asi nemôžem vedieť :)- len ma to tak napadá-tak sa delím :) -a tiež mi chýba výstižné formulovanie mojich myšlienok...:) tak tak...
arara
Školák
Školák

Příspěvekod arara » 04 dub 2011, 21:12

Kvantová fyzika sa u mňa "nadprirodzenosťou" pohybuje už niekde na úrovni astrálneho cestovania. :) Ale teória to zaujímavá. A s tou teplotou, no ja neviem- ešte som to neskúšala vyvrátiť- možno by to šlo pod 80 :P
arara
Školák
Školák

Příspěvekod zjev » 04 dub 2011, 22:05

Sugesce - podle mě závisí na tom, jak tedy vlastně funguje. Určitě znáš tu situaci, kdy se začneš věnovat něčemu, co vypadá jako věc, která se nevidí každý den... a v ten moment si začneš kolem sebe všímat lidí, věcí a úkazů, které jsou s tou věcí spojeny - a to každodenně. Je to člověk od člověka, ale myslím, že je málo takových, kteří jsou díky sugesci schopni vytvořit lež a ještě ji vnímat...tedy, lež....
Moje teorie v tomto zní, že dokud žijeme tento "hmotný" život, nelze pochopit vše - takový pohled tu vědu docela zesměšňuje, ale tak, každá mince má dvě strany.. :-P :-D
A taky jsou rozdíly v tom, jak se lidi ke svému vnímání staví - když je toho na mě moc, řeknu si, že nevnímám...? Nebo tam, kde jiný vidí deset věcí já vidím jen jednu..? Věda jako možnost děckého poznávání v mikrosvětě pro dospělé.. :-)
zjev
Školák
Školák

Příspěvekod Sarkyr » 04 dub 2011, 22:38

arara píše:No s "nadprirodzeným máte pravdu- nadprirodzené asi nie je nič :) Ale s tou vedou- ako vieme že telepatiu napríklad nemožno presne opísať, a využiť-tak ako mnoho iných vecí v svoj prospech (a neprospech). Nachádzam sa asi na hrane oboch tvrdení. Resp. na hrane uveriteľnosti :).
V súvislosti so subjektivitou ma ešte napadá- ako poznať že "to je" alebo "nie je"? Hm-otázka možno trochu hlúpa, ale no napríklad: čítam si o "záhadných hlasoch" či "škrabkaní na stenu" a podobne- no úprimne niekedy mám na mále aby som ich sama hneď v závislosti na článok nepočula. Ako môžem vedieť, že sa nejedná o sugesciu? (hm-otázka nie je ani tak priamo myslená-pretože to asi nemôžem vedieť :)- len ma to tak napadá-tak sa delím :) -a tiež mi chýba výstižné formulovanie mojich myšlienok...:) tak tak...

No, tak třeba zrovna hlasy se věděcky vysvětlují úplně běžně - jde o psychotickou poruchu zvanou schizofrenie:) Doporučuju o hlasech nikde nemluvit xD Jinak rozdíl mezi schizofrenikem a mágem z pohledu vědy - schizofrenik to neustál a nedovede se zařadit do společnosti, mág to ustál a dovede hrát ve společnosti požadovanou komedii.
Sarkyr
Čaroděj
Čaroděj

Příspěvekod arara » 04 dub 2011, 22:58

zjev píše:Sugesce - podle mě závisí na tom, jak tedy vlastně funguje. Určitě znáš tu situaci, kdy se začneš věnovat něčemu, co vypadá jako věc, která se nevidí každý den... a v ten moment si začneš kolem sebe všímat lidí, věcí a úkazů, které jsou s tou věcí spojeny - a to každodenně. Je to člověk od člověka, ale myslím, že je málo takových, kteří jsou díky sugesci schopni vytvořit lež a ještě ji vnímat...tedy, lež....
Moje teorie v tomto zní, že dokud žijeme tento "hmotný" život, nelze pochopit vše - takový pohled tu vědu docela zesměšňuje, ale tak, každá mince má dvě strany.. :-P :-D
A taky jsou rozdíly v tom, jak se lidi ke svému vnímání staví - když je toho na mě moc, řeknu si, že nevnímám...? Nebo tam, kde jiný vidí deset věcí já vidím jen jednu..? Věda jako možnost děckého poznávání v mikrosvětě pro dospělé.. :-)

Hm a čo príklad hypochondra- nie je to sugescia-klam ktorý vnímaš? Ale s tým, že nejde pochopiť všetko plne súhlasím- a veda by už nebola vedou..:p
arara
Školák
Školák

Příspěvekod arara » 04 dub 2011, 22:59

A sarkyr- tak ja si tie hlasy teda nechám pre seba :/ keď tak to uhrám na mága :)
arara
Školák
Školák

Příspěvekod zjev » 04 dub 2011, 23:32

arara píše:
zjev píše:Sugesce - podle mě závisí na tom, jak tedy vlastně funguje. Určitě znáš tu situaci, kdy se začneš věnovat něčemu, co vypadá jako věc, která se nevidí každý den... a v ten moment si začneš kolem sebe všímat lidí, věcí a úkazů, které jsou s tou věcí spojeny - a to každodenně. Je to člověk od člověka, ale myslím, že je málo takových, kteří jsou díky sugesci schopni vytvořit lež a ještě ji vnímat...tedy, lež....

Hm a čo príklad hypochondra- nie je to sugescia-klam ktorý vnímaš? Ale s tým, že nejde pochopiť všetko plne súhlasím- a veda by už nebola vedou..:p

Já měl na mysli spíš vnější sugesci. To slovo "lež" jsem měl dát do uvozovek. Nevím, jestli si dokážu představit ideální příklad hypochondra.
To, že nejde pochopit všechno bych ještě okořenil faktem, že člověk potřebuje mít věci, o kterých je přesvědčen, že je chápe..
zjev
Školák
Školák

Příspěvekod arara » 04 dub 2011, 23:37

Hej tiež ma napadlo, že medzi tou sugesciou bude rozdiel- tak taký príklad na "vonkajšiu sugesciu" ma nenapadá, .pač. som ešte žiadne hlasy ani iné zvuky z vlastného popudu nečula :) (ale čo nie je môže byť)
-a s chapáním to už veru asi tak bude, inak by sme museli len tápať a to by sa asi nie každému páčilo..:/
arara
Školák
Školák

Příspěvekod zjev » 04 dub 2011, 23:54

Tady záleží na tom, jak na tebe prostě zapůsobí nějaký vnější podnět - například článek.
zjev
Školák
Školák

Příspěvekod Arta » 05 dub 2011, 09:34

Máš-li problém na duši, můžeš ho řešit magickým rituálem, nebo si skočit k psychologovi.
Záleží jen na tobě čemu věříš.

"každý ví", že bod varu je sto stupňů, někdo se v tom bude vrtat a zkoumat, jiný to vezme jako
fakt.
"každý ví" že je bůh nebo něco jako bůh, někdo ho bude hledat, hledat důkazy o jeho existenci, někdo bude hledat důkazy o neexisteci, jiný bude jen věřt.
Arta
Čaroděj
Čaroděj

Příspěvekod Sarkyr » 05 dub 2011, 10:27

No vidíš, každý ví, že bod varu je 100°C a to není pravda, protože teplotra varu je závislá na tlaku.

http://www.converter.cz/tabulky/teplota-varu-vody.htm

Takže nemůžeš brát za pravdu to, co "ví každý", protože to v 99% není pravda. To, co se učíme na základní a střední škole slouží jen k tomu, aby to pak mohli vysokoškoláci zapomenout jako nesmysly...:)
Sarkyr
Čaroděj
Čaroděj

Příspěvekod Arta » 05 dub 2011, 12:45

Ale já to za pravdu neprezentuju.
Je to jen příklad informace, všeobecně známé, prezentované jako fakt, tedy pro běžný život.
Je jedno jestli pro více či méně vzdělané lidi. Protože zkoumat to může jak žák základky, tak vysokoškolák.
Ale většina lidí to prostě přijme a hotovo. A je vlastně jedno kolik lidí, důležitá je rozmanitost pohledů, názorů,
hranic...
Arta
Čaroděj
Čaroděj

Další

Zpět na uvahy