Tato "anketa" se týká především mladších lidí, ale vlastně úplně všech, co zažívají/zažili nějakou křivdu a pamatují na ni.
Skládá se ze dvou částí:
1) Když vám někdo vytrvale (nějakým způsobem) ubližuje nebo křivdí, otravuje apod., a není po ruce rychlá a účinná technika, jak se ho zbavit nebo jak se pomstít, jaká teorie je vám bližší?
a) Použít k "pomstě" magii/okultismus.
b) Vyříkat si to s ním ručně nebo slovně.
c) Začít mu dělat to samé a pořádně to osladit.
d) Vykašlat se na to, stejně mi za nic nestojí.
e) Utéct od něj co nejdál a už se nevracet.
2) A jak se nakonec zachováte ve skutečnosti?
Pravda je, že tento námět mám ze skutečného života. Chodím do školy a máme ve třídě takového ubožáka, který se často chová velmi trapně. Nejenže ten nestyda na veřejností mluví hůř, než dlaždiči. Otravuje pořád lidi okolo a dělá si z nich srandu či jim trochu nadává a přitom si myslí, bůhví jak není vtipný. Štve víc lidí. Kupříkladu k někomu přijde a vypne mu notebook zmáčknutím tlačítka na vypnutí. Udělá to klidně dvakrát po sobě a ještě se tomu směje. Když na něj ta osoba vystartuje, je skoro celý zes***** a říká "Klid...". Zkrátka ubožák. Už jsem mu jednou psal a všechno tohle mu vysvětlil, bohužel se z toho nedokáže poučit.
Osobně se mi teoreticky zamlouvají body c) a a), případně lze někdy uvažovat nad přiměřeným b). Po pravdě řečeno se ale ve skutečnosti chovám trochu jinak, praxe vypadá spíš na občas slovní vysvětlení (fláknul bych mu rád, ale držím se) podle b). Občas se stane, že bych rád udělal a), ale nakonec to sklouzne k d) a já se na něj vykašlu. Jako bych řekl, že prostě na něj nebudu plýtvat svou energií a časem; ale že bych příliš vychladl z naštvání, to se říct nedá. Holt už nejsem úplně ve věku, kdy za 5 minut všem odpustím :-)
Co myslíte vy, jaký je váš názor na tuto problematiku? Je tu prostor pro širokou diskuzi. Stačil by vám pocit, že se mu dokážete pomstít, nebo byste to potřebovali uskutečnit? Jaká je vaše povaha?
Nebo se těmito lidmi vůbec nezabýváte (i když je pravda, že v daném okamžiku to jde jen velmi obtížně)?