od Siderea » 17 pro 2009 12:34
kllara02, myslím, že je to stejné jako třeba s hudebním sluchem. A taky nejde předem říci, proč některé dítě se s ním narodí, jiné si jen tak zpívá pro radost a čistotu tónů neřeší. Předtuchy, deja vu a podobné věci se stávají lidem i v mém okolí poměrně často. Ty drobné, jako že mají pocit, že už něco dřív zažili nebo slyšeli, že už prostě vědí, co bude následovat. Moc se mi líbí názor panter.
Z vlastní zkušenosti mohu říct, že sny, které se pak udály ve skutečnosti, se mi zdají přibližně od 12 let. Začalo to sny o práci v dílnách, kdy přišel určitý člověk a chtěl tu či onu věc podat (např. motyčku). Musím předeslat, že hodně dlouho jsem na takové sny vždy po probuzení zapomněla. Po čase jsem na pozemcích dostala svou službu (a bylo to myslím poprvé, proto jsem už tehdy vyloučila možnost, že se mi to už mohlo někdy skutečně stát), přišel člověk, řekl, co chce… a mě se v tu chvíli, prásk, vybavila vzpomínka, že se mi přesně tohle zdálo. Tehdy to bylo spíš těsně po udání, co se mi souvislosti spojily. Sny se mi zdály tak jednou za čtvrt roku, nijak často. Jednu dobu třeba celý rok ne. Dodnes si jsem jistá tím, že to byly sny, ne zkreslené myšlenky „jako by se mi to někdy zdálo“, protože zpětně jsem často i schopná vybavit si přibližně dobu, kdy se mi sen zdál. A časem se i změnilo pár věcí. V dnešní době už takové sny nezapomínám, pamatuji si je (ovšem co platno, že jde o sen o budoucnosti, to opět zjistím až „na místě“ :D), a týkají se různých drobných střípků. Zdá se mi např., že sedím v kavárně, někdo něco řekne, já se podívám na stranu a spatřím, jak číšníkovi padá z talíře šálek a rozbíjí se o zem. Za nějaký čas, měsíc, dva… sedím v kavárně a říkám si, že je mi povědomá, i když jsem v ní poprvé. Pak je to jako blesk z čistého nebe, někdo něco řekne, já vím, že když se otočím, uvidím číšníka a padající šálek. Otočím se a s pusou dokořán vidím právě tu věc. Dnes už si nekladu otázku, proč se mi to stává, spíš si říkám, kam to jednou dojde. Budu mít jednou na výběr, abych nechala šálek roztříštit nebo jej stihnu chytit? Sny se zdají samy od sebe, nejde (mluvím za sebe) přivolat. Takže tomu nechávám svobodnou cestu, budoucnost je přece… z velké části nepsaná, ne? :) Jedině musím říci, že občas jsou takové sny ne právě hezké. Protože když se vám zdá, že někdo umřel (rodič kamaráda, kamarádův pes) a vy se na to při hovoru zeptáte, zda je vše v pořádku, kamarád odvětí, že naprosto… a za týden se dozvíte, že jeho pejsek umřel (už jsem o tom psala názor v sekci Magie, tuším, u otázky, zda by se mělo o svých dovednostech mlčet)… někdy se to může docela snadno zvrtnut v to, že kamarád se začne bát, jestli svou jinakostí a tím, že jste se ho ptali týden před událostí, jste tu situaci sami „záměrně“ nepřivolali. Ale to už je zase jiné téma. ;)
"Můžete dělat, být a mít všechno, co si dokážete představit."