Šintoismus

Tajemství předávaná celé věky

Šintoismus

Příspěvekod Koubič » 09 led 2012, 13:35

Všem asi došlo, že mne zajímají hlavně systémy, které nejsou příliš v západní kultuře časté. Šintoismus, Arabský folklor, Chaldejská mystika. Až na poslední jmenovaný je v ČR zoufale málo pramenů, na které se obracet, pokud vůbec nějaké jsou, což se mi zdá, že nejsou. Právě šinto, které je neskutečně zajímavé, je v čechách naprosto neznámé. Proto se ptám, zda má někdo nějaké české, anglické zdroje k tomuto tématu, popřípadě nějaké vlastní zkušenosti a linky na původní folklorní příběhy.

Jak již tu bylo zmíněno, tak šinto je dost zastoupené v J-horror vlně, která zplodila pecky jako Ju-On, Ringu, Uzumaki, Inugami, Noroi etc. Zde se dají vypátrat zajímavé střípky folkloru, ale pro západního člověka se stávají dost často neprůhlednými a pro teoretickou zásobu ku přiblížení k šinto jen neúplnými.
"That is not dead which can eternal lie
and with strange æons even death may die"
Koubič
Mysterian
Mysterian

Re: Šintoismus

Příspěvekod Akyana » 09 led 2012, 15:08

Tady je dobrý link k tomuto tématu:

http://factsanddetails.com/japan.php?it ... bcatid=182
Akyana
Mysterian
Mysterian

Příspěvekod Sam Tektzby » 09 led 2012, 17:22

Šintó, jo jo moje oblíbený. Takzvaná cesta bohů, no základní kámen tvoří odvod z japonského animalistického protošamanismu a to kombinován s karmickým náhledem. Proto je tohle náboženství originálně japonské. Jedná se o polyteismus, popravdě spíše "kamienizmus" (jak já rád říkám). Kami základní kámen, jde o síly/bohy..určitě si z japonských filmů pamatujete malé svatyňky na okrajích cest a ano to jsou kami/obětní oláříky. Sem starousedlíci nocí pochutiny a nebo jen zapálí tyčinku (odkaz na kouř stoupá za bohy), no a tihle kami jsou odpuzování tzv. kegare a konečně se dostáváme k těm Ringům a Ju-onům :D jde o to, že šintó se na hřích a všechno neuctivé dívá tak, jak to v základě je, základním stavivem kegare jsou výkaly, krev, lidské oběti a smrt. Někdo zabije-je špatnej, nějakou holku znásilní- je poskvrněná, problém je v tom že tyhle skvrny se přenášejí na rodinu, která je v tomhle náboženstvím základ. Tak a tady dopadla kosa na káme, takže pokud já zabiju například v sebeobraně, tak už jsem na sebe vztáhnul kletbu a musím jít za knězem a požádat o řešení/óharae (u zabití a znásilnění popravdě není :D). Zajímavé je, jak si mnozí myslí že je v šintó žena neuctěna a to díky svému spojení s krví, nesmysl vážení v dnešní společnosti je to absolutně vypuštěno, aby si ženské osazenstvo nemyslelo, že se na ně šintó dívá skrz prsty. Jo podstatně horší to je pokud se dívka/žena stala součástí nějakého zločinu. To je pádné a špatné, jak pro dívku, tak i pro rodinu. No co tu máme dál..tohle téma mě baví, ale je toho strašně moc :P no co třebas rituálky. Tak když přijedete do japonska a chcete někomu dát krásný dárek každopádně zakupte Omamori, jsou to ochranné amulety na všechno (jedná se o váček ukrývající tajemné zaříkání :D), jsou tu pro zamilované, pro zdraví, pro těhotné, pro bohatsví no vybere si každý, další kapitolou jsou věštby na papírcích původně to byli jen papírky, ale s dobou šli i invence a dnes se s tzv. omikudži my evropané nejvíce setkáme tak maximálně ve fortune cookies, ano ano ty malé sušenčičky, které rozlomíte a vnich je něco chytrého :P pak máme ještě Ema (neplésti si s popkulturním stylem EMO) jedná se o obrázky magických sil :D Tak co dál, co například ty všudypřítomné domácí oltáříky, takže tam jde o tohle. Aby se zachoval chod a štěstí atd atd atd v domácnosti, musí nejstaší žena na kamidana (to je ten oltáří) každé ráno pro bohy vložit trochu jídla, jako obětinu a tramatará má zaručený krásný den, no není to super. Japonské šitnó chrámy hrají dost na očistu a tím myslím praktikovanou, existuje rituál, který při vstupu musíte zachovat a to proto, aby jste v očích usedlíků nebyli za, jak oni to jen říkaj, jo západní barbar :D no postup je následijící. Při vstupu máte vždy naběračku (obvykle bambusová) a malý bazének. V bazénku si umejete ruce a naběračkou naberete vodu, kterou si vypláchnete ústa (tady je souvislost s tím krásným zaklením ty hubo nevymáchaná :D), pokud jste způsobil něco nekalého/kegare, tak se musíte omýt v chladné nádrži a to celý, samozřejmě k obecnímu odsouzení. No lae jdeme vesele do chrámu, tady si můžete všimnout dřevěné krabičky do které strkají všichni prachy. Je to Saisen-bako, takové malé přispění a pak vesele si jít zamlátit na gong, ten tu je na obřadní povznesení minimalistického obřadu, jen hlásá počátek. Potom se dvakrát ukloníme a tleskneme na ukončenou (nejdříve silně a pak slabě na znak zavládlé rovnováhy). Co tu dál, uvidíme až vás něco napadne napiště a já to zase rozeberu obšírněji, příště bych mohl třeba navázat na ty Horrory, které nesou odkaz a to jak v Japonské popkultůře, tak i Korejské :P
Na začátku bylo slovo, pak těch slov už bylo mnoho, ruka byla v rukávu a Sam s Razorkou pomálu, čekajíc co řekl jejich text by, stali se Razorkou a Samem Tektzby :D
|\/|1|_µ_|1 .-420.-3č|<µ 73|<728¥ |\|4\/ž|)¥
ObrázekObrázekObrázekObrázekObrázekObrázekObrázek
Sam Tektzby
Moderátor
Moderátor

Příspěvekod Koubič » 09 led 2012, 19:32

Akyano, děkuji za link :) mám co studovat.
Same díky za obšírnou sondu. No mne by to zajímalo právě hlavně z toho pohledu J-horror, ale klidně i Korejského, nebo Thaiského. mnoho paralel nacházím totiž i tam. Hladový duch vystupuje například i v thajské Phobii. Problém je, že kami jak moc, stejně jako yurei, jokai, že se z toho jeden může podělat. Myslím, že bez aspoň elementární znalosti je dost těžké chápat asijské horrory. Některé přímo parafrázují Kaidan. Například Ghost of Mae Nak.
Dost by mne zajímaly ony folklorní příběhy.

Jedna věc co se snažím dopátrat už dlouho, a Fatal Frame mi to připoměl, jsou papírky s textem, které se lepí na dveře, nebo okna. To není Omamori, které funguje jako talisman u sebe, ale něco jiného. Mimochodem mi přišlo naprosto genialní a zvácené, že se Omamori prodává ve formě Hallo Kitty a spol :) btw i Pokemoni mají folkový základ, takže by se měly opravdu fanatické křesťanky v americe pořádně vzchopit a zakázat to dětem :)
Koubič
Mysterian
Mysterian

Příspěvekod Sam Tektzby » 09 led 2012, 19:48

Omamori je talismánek, pytlíček povětšinou se svěcenou frází. To co myslíš vypadá jako nějaký upgrade verze Ema, který je původně dřevěný a věšel se. Holt evoluce, jina ks těma horrorama to jo. Hlavně i jejich časové loopování je kolikrát nečitelné, jaké pozdvižení vzbudil výše řečený Ju-on u amerických kritik, jakožto "zpřeházený" :D Ono je tu nutný pochopit, že všechno povětšinou vychází z Kwaidanu. Dlouhý vlasy do tváře, bílý šatstvo, pomsta, nebo zase vysvětlení, kocour, krev, studna, kletba (Ju-on, Ring serie, Temné Vody, Konkurz, Převtělení, Odplata, Infekce a Předtucha). To všechno je odkaz na Onryo a japonský šitnó. Když se ale podíváš na Thajsko, tam je to spíše táhlé ke zlořečení, sebevražda, znásilnění, prokletí, šamanismus a někdy ta fůze (Khon len long, The Snow white a fůzovaný nepřijatý hovor). Ztímco Čína respektive Hong Kong zásobuje odkazem na takové věci jako vyvolávání a komunikace s mrtvými a tož až ve fantaskní povaze (Re-Cycle, The Eye)
Na začátku bylo slovo, pak těch slov už bylo mnoho, ruka byla v rukávu a Sam s Razorkou pomálu, čekajíc co řekl jejich text by, stali se Razorkou a Samem Tektzby :D
Sam Tektzby
Moderátor
Moderátor

Příspěvekod Koubič » 09 led 2012, 21:32

Jo, ona časová nekontinualnost je pro asijský styl naprosto klíčová. I tak musím říci, že se mi líbí americká verse Ju-On v některých ohedech víc než původní, ale jelikož na ní pracoval sám autor, tak to není tak divné. Kaidan je původně termín spíš pro mysteriozní příběh, než pro Onryo bubáčice. Ono taky dost jde o mentalitu. Thajci mají povětšinou horrory dost syrové a "špinavé" naproti Japoncům, kteří tam mají stále dost prvky důstojnosti.

Mimochodem Chakushin Ari považuju za jeden z nejlepších J-horrorů vůbec, Takashi Miike se zde vyznamenal, Audition se mi toliko nezamlouval a Imprint jsem nebyl sto dekodovat. Btw jak se ti líbí Tale of Two Sisters? Jak jej chápeš?
Koubič
Mysterian
Mysterian

Příspěvekod Sam Tektzby » 09 led 2012, 21:40

Tale of two sisters mám tu na originálce ve své zbírce :D jinak s tím Kwaidanem špatně, pravda je to označení pro horror, ale do podvědomí přišel až díky legendě Kwaidan o zrazené ženě obchodníka, nebo to byl samuraj?! No každopádně Onryo nemusí být jen žena, i když ty drží devadesítiprocentní majoritu kwaidan legend. japonci hrají na psychiku, zatím co kontinentální Thajci se snaží šokovat, je to tím že to mají v povaze od dávnověku a to díky krvavé historii s Kambodžou a Barmou. Audition je můj výše zmíněný konkurz, jinak Takashi Miike se spíše ulítá na bizardnosti a sekretovosti viz. gore ichi the Killer, nejlepší dílko od něho je bezesporu Imprint. A finálně se vrátím k příběhu dvou sester, který s Whispering Coridors u mě drží neodmyslitelný prim. Řeknu jen jedno, drž se konce, všechno je tou holkou :D
Sam Tektzby
Moderátor
Moderátor

Příspěvekod thechosenone729 » 09 led 2012, 23:25

Škoda že šintoizmus už v Japonsku aspoň čo som počul už u niektorých mladých prestáva a úplne ho dávaju bokom. Čo sa týka filmov horrory sú celkom dobre, ale čo ma viacej bavilo sú komédie na tom sa dalo kvalitne zasmiať.Potom asi nieaké to anime tie som videl asi len 2 - 3 tiež sa mi to nieako zapáčilo no bohužiaľ zohnať v dobrej kvalite je katastrofa. A ešte čo sa týka komédia tak sa určite oplatí mrknúť na komika menom Jinnai Tomonori. Dalej napríklad ich televizne show sú skvelé napríklad od tých ktoré sú u nás prekladané ako Ninja factor,Takeshiho hrad, atď .. :D alebo napriklad exsituje jedna show kde na ľudi posielaju tetris a oni sa musia donho vojsť na tom sa celkom dalo zasmiať, alebo Gaki no Tsukai a No Laughing :D to si treba tiež pozrieť alebo takého snipera. Príde mi že ti ľudia sa tam vedia dobre zabaviť.
thechosenone729
Školák
Školák

Příspěvekod Sam Tektzby » 10 led 2012, 08:01

Nesmysl je to majoritní náboženství, spousta rodin stále na šintó zakládá. Mladí, pokud hledají náboženství, tak povětšinou volí liberánlí šintó a nebo se uchylují do menšinového budhismu.
Sam Tektzby
Moderátor
Moderátor

Zpět na Učení starých mistrů