od Sam Tektzby » 09 led 2012, 17:22
Šintó, jo jo moje oblíbený. Takzvaná cesta bohů, no základní kámen tvoří odvod z japonského animalistického protošamanismu a to kombinován s karmickým náhledem. Proto je tohle náboženství originálně japonské. Jedná se o polyteismus, popravdě spíše "kamienizmus" (jak já rád říkám). Kami základní kámen, jde o síly/bohy..určitě si z japonských filmů pamatujete malé svatyňky na okrajích cest a ano to jsou kami/obětní oláříky. Sem starousedlíci nocí pochutiny a nebo jen zapálí tyčinku (odkaz na kouř stoupá za bohy), no a tihle kami jsou odpuzování tzv. kegare a konečně se dostáváme k těm Ringům a Ju-onům :D jde o to, že šintó se na hřích a všechno neuctivé dívá tak, jak to v základě je, základním stavivem kegare jsou výkaly, krev, lidské oběti a smrt. Někdo zabije-je špatnej, nějakou holku znásilní- je poskvrněná, problém je v tom že tyhle skvrny se přenášejí na rodinu, která je v tomhle náboženstvím základ. Tak a tady dopadla kosa na káme, takže pokud já zabiju například v sebeobraně, tak už jsem na sebe vztáhnul kletbu a musím jít za knězem a požádat o řešení/óharae (u zabití a znásilnění popravdě není :D). Zajímavé je, jak si mnozí myslí že je v šintó žena neuctěna a to díky svému spojení s krví, nesmysl vážení v dnešní společnosti je to absolutně vypuštěno, aby si ženské osazenstvo nemyslelo, že se na ně šintó dívá skrz prsty. Jo podstatně horší to je pokud se dívka/žena stala součástí nějakého zločinu. To je pádné a špatné, jak pro dívku, tak i pro rodinu. No co tu máme dál..tohle téma mě baví, ale je toho strašně moc :P no co třebas rituálky. Tak když přijedete do japonska a chcete někomu dát krásný dárek každopádně zakupte Omamori, jsou to ochranné amulety na všechno (jedná se o váček ukrývající tajemné zaříkání :D), jsou tu pro zamilované, pro zdraví, pro těhotné, pro bohatsví no vybere si každý, další kapitolou jsou věštby na papírcích původně to byli jen papírky, ale s dobou šli i invence a dnes se s tzv. omikudži my evropané nejvíce setkáme tak maximálně ve fortune cookies, ano ano ty malé sušenčičky, které rozlomíte a vnich je něco chytrého :P pak máme ještě Ema (neplésti si s popkulturním stylem EMO) jedná se o obrázky magických sil :D Tak co dál, co například ty všudypřítomné domácí oltáříky, takže tam jde o tohle. Aby se zachoval chod a štěstí atd atd atd v domácnosti, musí nejstaší žena na kamidana (to je ten oltáří) každé ráno pro bohy vložit trochu jídla, jako obětinu a tramatará má zaručený krásný den, no není to super. Japonské šitnó chrámy hrají dost na očistu a tím myslím praktikovanou, existuje rituál, který při vstupu musíte zachovat a to proto, aby jste v očích usedlíků nebyli za, jak oni to jen říkaj, jo západní barbar :D no postup je následijící. Při vstupu máte vždy naběračku (obvykle bambusová) a malý bazének. V bazénku si umejete ruce a naběračkou naberete vodu, kterou si vypláchnete ústa (tady je souvislost s tím krásným zaklením ty hubo nevymáchaná :D), pokud jste způsobil něco nekalého/kegare, tak se musíte omýt v chladné nádrži a to celý, samozřejmě k obecnímu odsouzení. No lae jdeme vesele do chrámu, tady si můžete všimnout dřevěné krabičky do které strkají všichni prachy. Je to Saisen-bako, takové malé přispění a pak vesele si jít zamlátit na gong, ten tu je na obřadní povznesení minimalistického obřadu, jen hlásá počátek. Potom se dvakrát ukloníme a tleskneme na ukončenou (nejdříve silně a pak slabě na znak zavládlé rovnováhy). Co tu dál, uvidíme až vás něco napadne napiště a já to zase rozeberu obšírněji, příště bych mohl třeba navázat na ty Horrory, které nesou odkaz a to jak v Japonské popkultůře, tak i Korejské :P
Na začátku bylo slovo, pak těch slov už bylo mnoho, ruka byla v rukávu a Sam s Razorkou pomálu, čekajíc co řekl jejich text by, stali se Razorkou a Samem Tektzby :D |\/|1|_µ_|1 .-420.-3č|<µ 73|<728¥ |\|4\/ž|)¥