Spánková paralýza- Keď sa po zobudení nemôžeme hýbať

Zde pište své sny, pokusíme se najít přčinu dané věci.

Spánková paralýza- Keď sa po zobudení nemôžeme hýbať

Příspěvekod Nessie » 24 črc 2010, 19:22

Mnoho ľudí tu píše o tom, ako sa prebudili s pocitom, že sa nemôžu hýbať. Musím na začiatok povedať, že aj mne sa to stáva, spočiatku som mala z toho neuveriteľný strach, no potom, ako som zistila, čo má vlastne táto dočasná obrna znamenať, som sa prestala báť a chcela by som pomôcť ľuďom, ktorým táto záhada sťažuje život.

Diagnóza - Spánková paralýza (Sleep paralysis)

Spánková paralýza je stav, keď je telo dočasne neschopné sa hýbať. Paralýza nastáva pri zaspávaní (hypnagogická) alebo pri zobúdzaní (hypnopompická). Osoba nemôže hýbať žiadnou časťou svojho tela a ma minimálnu kontrolu nad telom. Dokáže iba hýbať očami a dýchať. Fyziologicky je spánková paralýza spojená s paralýzou (ochrnutím), ku ktorému dochádza počas tých fáz spánku, keď máme živé sny (tzv. REM atónia). V REM fáze náš mozog účinne funguje, ale telo by malo "spať" a nehýbať sa. Spánková paralýza teda vlastne slúži na to, aby sa naše snové pohyby neprenášali na naše fyzické telo, teda aby sme si počas spánku neublížili. Keď sa zrazu zobudíme, tak mozog si myslí, že spí a ostane v paralýze.

Počas spánkovej paralýzy môže dôjsť k halucináciám: Vidíme obrazy, alebo zvuky. Osoba si môže myslieť, že niečo stojí pri nich, alebo môže počuť čudné zvuky. Môže vidieť rozličné veci, osoby a má rôzne vidiny. Môže mať dokonca aj pocit, že mu chce niekto ukradnúť dušu. Veľa ľudí má pocit, že ich niekto sleduje, i keď boli v miestnosti osamotení. Ťažko sa im dýcha.
Pri zaspávaní môžeme pociťovať paralýzu spojenú s halucinatórnymi obrazmi. Ešte nespíme, ale už sa nám “akoby” sníva. Toto sú dvere do lucídneho snívania.

Za spánkovú paralýzu zodpovedá nízka hladina melatonínu v organizme. Logicky teda z toho vychádza, že keď s tým máme problém a chceme sa ho zbaviť, mali by sme si dávať pred spaním melatonínový potravinový doplnok. (Navyše vraj omladzuje.) Paralýza môže trvať od niekoľko sekúnd až po niekoľko minút.

Kedy je pravdepodobné, že pocítime spánkovú paralýzu?

• Keď spíme s vysoko nastlanými vankúšmi.
• Keď spávame nepravidelne, zdriemavame si medzi jednotlivými časťami dňa alebo trpíme nedostatkom spánku.
• Pod vysokým stresom.
• Tesne po lucídnom sne. (Mimochodom, umelé navodenie spánkovej paralýzy sa používa na vstup do lucídneho snívania, tzv. metóda WILD.)

Ako tomu odpomôcť?

Keď nás spánková paralýza zaskočí, skúsme pohýbať trochu očami alebo svalstvom tváre. Väčšinou sa ľudia sústredia na ruky a nohy, ale tie bývajú spánkovou paralýzou zasiahnuté najviac (logicky; predsa nemáme mykať nohami, keď sa nám sníva o behaní, no nie?), preto je tam malá nádej na úspech. Svalstvo tváre nepredstavuje pri snívaní až taký problém, preto ho spánková paralýza nezasahuje naplno. Keď sa nám toto podarí, ochrnutie veľmi skoro prejde.

Mýty a legendy v rôznych kultúrach

O spánkovej paralýze má takmer každá kultúra svoje vlastné legendy:

• Spánková paralýza je často nazývaná syndróm Starej čarodejnice, kvôli spoločným znakom, keď ľudia videli alebo vnímali prítomnosť starej čarodejnice. Tá vyvíjala tlak na hrudník alebo vyvolávala pocit dusenia.
• V africkej kultúre, je spánková paralýza bežne označovaná ako "čarodejnica, ktorá jazdi na tvojom chrbte".
• V japonskej kultúre sa spánková paralýza nazýva kanashibari (金縛り, doslova "zviazaný alebo upevnený kovom," z Kane "kov" a Shibari "viazať, zviazať, upevniť ").
• V tureckej kultúre je spánková paralýza často označovaná ako "karabasan" ( "temný pritláčač"). Verili, že je to stvorenie, ktoré v spánku napáda ľudí, tlačí im na hrudník a vyráža im dych.
• V Grécku a na Cypre ľudia verili, že spánková paralýza nastane, keď sa duch so zvieracou podobou snaží obeti ukradnúť reč alebo sedí na jej hrudníku a chce jej spôsobiť udusenie. Duch sa volal Mora, Vrahnas alebo Varypnas (grécky: Μόρα, Βραχνάς, Βαρυπνάς).

Koniec článku

Spánkovú paralýzu, kedy som mala pocit, že ma niekto sleduje som prežila približne dva krát.

1. krát som sa takto ,,prebudila" prv bez hocakého takéhoto pocitu. Keď som si však zmyslela, že pôjdem na záchod, zistila som, že sa nemôžem hýbať. Dostala som strašný strach a zrazu sa ma aj zmocnil pocit, že ma sleduje dievča podobné Samare z Kruhu. Začala som sa silou mocou pokúšať rozhýbať svoje telo. Nič sa mi však nedarilo a ,,to dievča ku mne začalo naťahovať ruku". Vtedy som celou svojou silou kopla nohou a z cela sa vzbudila. Porozhliadla som sa okolo seba a rozplakala sa.

2. krát som zostala v paralýze po tom, ako som si len tak lahla do obývačky na sedačku, mala zavreté oči a rozmýšľala. Nesnažila som sa zaspať ani nič také, proste to bola psychicky oddychová chvíľka, kedy som nemyslela na svoje starosti. Keď som už chcela vsať, z ničoho nič som sa nedokázala pohnúť. Nechápala som čo sa deje, ale prvé, čo ma napadlo bolo, aby som vykopla nohou (ako v prvom prípade). Nedarilo sa mi to a vtedy som pocítila na sebe ,,mužský" pohľad. O to viac som sa sústredila na svoj pohyb nohou. Popri tom som si uvedomila, že sa nemôžem nadýchnuť! Pochytila ma panika a v tej chvíli som vykopla nohou tak silno, že keby pri nej niekto bol, určite by som ho moc zranila.V izbe nikto nebol, iba ja, kôpka nervov. Po chvíli som si spomenula na prví prípad tejto bezmocnosti a so strachom ísť spať som začala horlivo hľadať na internete nejaké informácie.

Viem, že teraz popieram fakt napísaný v článku, že sa máme pokúšať hýbať časťami tváre, nie nohami či rukami, ale mne to proste inak nešlo.

Na koniec chcem ešte povedať, že spánkovú paralýzu zažívam dodnes, asi raz do týždňa alebo dvoch. Tentoraz však permanentne pri zaspávaní. Tým, že som prekonala svoj panický strach, som sa naučila ovládať lucídne snívanie. Keď sa dostanem do paralýze, už sa nesnažím ju prekonať, nemám pocit, že ma niekto/niečo sleduje, začínam si myšlienkami vymýšľať nejaké prostredie a príbeh, ktorý sa mi v tom okamžiku začne zobrazovať ako snový obraz. Problémy s dýchaním, aký som opisovala v 2. prípade mám dodnes, no zbavím sa ho úplne jednoducho a to sústredením, hlbokým dýchaním. Potom to už ide samo.

Veľmi dúfam, že som vám pomohla a budete môcť po tomto článku vnímať túto záležitosť ako ja. Veľa šťastia.
!no1
Naposledy upravil Nessie dne 07 led 2011, 13:45, celkově upraveno 3
Človek, ktorý nie je ochotný pre niečo zomrieť, nie je zrelý pre život.
Nessie
Školák
Školák

Re: Spánková paralýza

Příspěvekod elmen » 28 črc 2010, 01:01

díky za cenné rady.. já to mám vždycky několikrát do měsíce po pokusu o astralní cestování
elmen
Školák
Školák

Re: Spánková paralýza

Příspěvekod pentagramové oko » 29 črc 2010, 18:10

tohle jsem nikdy nezažila,zaplat pambůh.není asi nic příjemného jak tady čtu.přeji ale každému at to přemůže a dá mu to pokoj. 's220'
munera,crede mihi,capieunt hominesque desque
dárkem,to věř mi,si získáš každého z bohů i lidí.
pentagramové oko
Mág všech čarodějů
Mág všech čarodějů

Re: Spánková paralýza- Keď sa po zobudení nemôže hýbať

Příspěvekod mmhp » 21 zář 2010, 19:15

to já také ne, v podstatě se tedy dá říct že náš mozek trochu nestíhá. Zažít to ale opravdu nechci
mmhp
Školák
Školák

Příspěvekod ivan.r » 22 zář 2010, 06:59

Cenné rady pro všechny, díky.
ivan.r
Mysterian
Mysterian

Příspěvekod Nessie » 31 pro 2010, 11:52

Som rada, ak som pomohla. :)
Nessie
Školák
Školák

Příspěvekod pentagramové oko » 31 pro 2010, 14:35

Určitě každá rada je tady na foru dobrá,hlavně když to píše někdo
skvělý jako ty. !no1
munera,crede mihi,capieunt hominesque desque
dárkem,to věř mi,si získáš každého z bohů i lidí.
pentagramové oko
Mág všech čarodějů
Mág všech čarodějů

Příspěvekod vincenzo » 03 led 2011, 23:15

Hrozně moc děkuju za tento článek, konečně vím co se mi už asi rok děje. Stává se mi to hodně čato. Když se mi to stalo poprvé byl to strašný šok. Vubec sem nechapal co se mi to stalo. Je to opravdu nepříjemné když nemůžete s ničim hýbat. Jak píšeš v článku, nejčastěji se mi to stáva když jdu spat odpoledne po škole. Stane se mi to snad pokažde a už jsem si na to docela zvykl. Už se někdy ani nesnažím s něčím hýbat, prostě čekam až se probudím, i když se mi někdy stane že začnu panikařit a snažit se pohnout vším co můžu. Když se proudim usnu znova a už se mi to nestane. Nejnepříjemnější asi bylo když jsem se te spankove paralyze podival na svou ruku a do ni mel jakoby nožem vyryty pentagram a kolem různé znaky a v uších mi zněl strašně nepříjemný zvuk. Nječastější halucince jsou že vedle mě stojí mamka nebo segra a snaží se mě probudit ale ja se prostě nemůžu hýbat nemůžu nic dělat a dostanu strach. Když se pak vzbudim tak v pokoji samozřejmě nikdo neni. Ty zvukove halucinace mívam taky celkem často, většinou jsou to takové pulzující tony.

Ale jak jsem psal už jsem si na to celkem zvykl a někdy se mi z toho podaří dostat se do lucidního snění ale spíš bych se chtěl dostat do astrálu ale to se mi jeste nejak nepodařilo, nevim jak na to.

ještě jenou děkuji za ten článek !no1
vincenzo
Školák
Školák

Příspěvekod Nessie » 07 led 2011, 13:44

Ďakujem vám, som rada. :)
Ja som ju mala znova dneska ale bola taká iná, ako býva normálne. Už keď som bola v sne, tak som sa nemohla hýbať, potom sa mi zdalo, že som sa zobudila, no to som len prešla do ďalšieho sna. :D Tiež som mala medzitým halucinácie ale potom som sa už konečne zobudila.
A myslím, že moja na oko najhoršia halucinácia bola, keď som videla na chodbe stáť Samaru z Kruhu. :D Chvalabohu som vedela, že je to halucinácia, no keď si na to spomeniem... No fuj, otrasná bola. :D
Nessie
Školák
Školák

Re: Spánková paralýza- Keď sa po zobudení nemôžeme hýbať

Příspěvekod vincenzo » 07 led 2011, 13:58

To se mi taky stává hodně často že si myslím že se probudím a při tom je to jen další sen. To tak to věřim, to musel byt fakt hnus :-)
vincenzo
Školák
Školák

Příspěvekod kubizna » 08 led 2011, 23:04

Ja uz to nepravidelne zazivam asi 8 roku.Da se na to docela zvyknout.Jen bych jeste k tem radam dodal,ze me vzdy pomuze,kdyz se snazim pohnout prsty na nohou.Jde to vcelku snadno a pak dokazu rozhybat cele telo.Ono to hlavne chce byt v klidu a nepanikarit,coz je nekdy problem,kdyz vam v usich huci a piska zaroven a halucinace typu,ze mi nekdo stoji u postele a chce me vykuchat,tomu taky na klidu moc nedodaji.Ale ve finale se vzdy dokazu presvedcit o tom,ze je to jen halucinace,pak uz to jde rychle.Je take dobre se vyvarovat spanku na zadech.Alespon u me je to zarucena cesta ke spankove paralyze.Mimochodem,jednou uz jsem zkousel,jak dloho to vydrzim,jen skoda,ze nemam v tomto stavu pojem o case,ale myslim si,ze to moc dloho nebylo.Jestli na to mate koule,muzete taky vyzkouset.
Všechno se da logicky vysvětlit.
kubizna
Školák
Školák

Příspěvekod Nessie » 08 led 2011, 23:36

A stáva sa aj vám, že prestávate dýchať? :/ Mne sa to teraz poslednou dobou robilo furt, ale teraz mám kľud, chválabohu.
A dám vám optimistický typ:
Keď už sa ocitnete v paralýze, nemusíte ju brať len ako zlo, ktorého sa treba rýchlo zbaviť. Keď už nečinne ležíte, v tejto chvíli môžte:
1. Vytvoriť svoj lucídny sen (sen, v ktorom si môžete robiť čo chcete). Ja som to tak raz urobila a neviem si to vynachváliť. :D Stačí si začať predstavovať v mysli prostredie, okolnosti a tie sa vám premenia na živý obraz (respektíve sen).
2. Keď sa ukľudníte a vyčistíte si hlavu, môžete Astrálne vycestovať. ;) Mám to odskúšané, nanešťastie som si vtedy povedala, že ešte nie som pripravená a tak som sa nedostala ďalej, ako len ku čiastočnému opúšťaniu tela.
3. Je pravda, že tie halucinácie dajú zabrať, no keď sa nám môžu zdať hororové veci, prečo by sme si miesto nich nemohli predstaviť príjemné veci? Napríklad ako som už spomínala, keď som už na tej chodbe vtedy videla tú Samaru, posledne som si predstavila, že v tej chodbe vidím môjho idola a stalo sa. :D A tým som dokázala aj z nepríjemnej veci spraviť príjemnú záležitosť. ;)
Nessie
Školák
Školák

Příspěvekod vincenzo » 24 led 2011, 16:37

Tak dnes v noci jsem měl zrovna 2x spánkovou paralýzu, to se mi ještě nestalo.

1. Normálně jsem usnul zdál se mi sen, popisovat ho tu nebudu. Jen to že celou dobu mi v tom snu bylo horko a pořád jsem se snažil někde zchladit.Z toho snu jsem se najednou ocitl ve svém pokoji na posteli slyšel jsem jak na mě mluví mamka at se probudím, ale ja jsem nemohl otevřit oči, jako by mi v tom něco bránilo. Pak jsem je otevřel a začel jsem zvracet. Byla to všechno halucinace, v uších mi začal hrát nějaký hard rock a tuhle hudbu fakt nemusim, začal jsem chodit po pokoji a snažil jsem se dostat ke dvěřím ale nešlo to, byl jsem jak opilý, jenže se mi nemotala hlava ale jakoby se spíš hýbal pokoj, hrozně stěžka jsem dělal krok, když už jsem byl skoro u dvěří pokoj se naklonil tak že jsem zase odcestoval zpatky k posteli, začal jsem být až agresivní. Zalezl jsem pod postel a vsatl a odhodil ji, pak jsem si klekl a začal bušit do země a křičel jsem že se chci probudit. MOžna že jse jeste chvilku chodil ale konečně jsem se pak probudil. bylo mi strašné horko a bolela mě hlava. Musel jsem si rozvístit a pustit si nějakou uklidňující písničku, protože jsem pořád slyšel ten hard rock. Pak jsem si dal prášek proti bolení hlavy a usnul znova.

2. tak jsem usnul, opět nějaký sen, tentokrát ho ale trochu popíšu. Jel jsem na nějakou párty. Řídil jsem. vysadil jsem kámoše a jel zaparkovat. nevím proč ale parkoval jsem hrozně dlouho, vždycky sem mě zalíbilo nějake jine místo. Potom vidím jak na parkoviště přijíždí kámoš (btw. on se hodně zajíma o indiány a všeho kolem nich a sám je tak trohu indián) Sedl ke mě do auta a cosi po mě chtěl. Pak řekl že má dost velky probém že mi o něm musí říct a pak něco vytáhl, do něčeho to namočil a zapálil. Jakmile to dohořelo vzal to a namočil do vody a bylo to naprosto neporušené a řekl že to je srnčí srst a vyznělo to tak že to je nějaké špatne znamení a spojoval to s nějakou holkou a mě se začínaly promítat obrázky te hokly před očima azačal jsem se bát. Najednou jsem se ocitl opět v pokoji na posteli a hned jsem věděl že jsem opět ve spánkové paralýze. vzpomněl jsem si na radu co tu psala Nessie že mam začít hybat obličejovým svalstvem tak jsem to udělal, ale nic se nedělo to jsem dostal ještě větší strach že se vůbec neprobudím (až pak jsem si uvědomil že jsem nehýbal se svým fyzickým tělem ale pouze tím ve snu, takže to valstně nemelo žádný účinek) tak jsem chtěl rozsvítit lampičku šahl jsem po vypínači, rozsvítila se jenže jsem ji nějak nešikovně shodil a rozbila se, začal jsem panikařit. Pod postelem vždycky mývám telefon tak jsem pro něj šáhl že zavolám sestře. Začal jsem ji hledat v seznamu ale za žádnou cenu jsem pořád nemohl zmáčknout písmenko S vždycky jsem se nějak překlikl. Vvzdal jsem to podíval jsem se zpod postele směrem do pokoje a tam někdo ležel, okmažitě jsem vstal, podíval se podruhe ale nikdo tam nebyl, otočil jsem hlavu do leva a tam přímo u postele seděla ta holka a dívala se na mě. No v ten moment jsem dostal ten největší strach v životě, měl jsem naprostou panickou hrůzu. Prostě takový strach jsem v životě neměl. Chtěl jsem začit křičet ale jako bych měl vyschlé v krku a prostě to nešlo, snažil jsem se vstát a jít ke skříni a udělat nějaký rachot aby mě někdo slyšel ale všechny pohyby šli strašně s těžka, celou tu dobu jsem vnímal to jak se na mě ta holka dívá. Pak jsem se konečně probuil, byl jsem z toho uplně špatný, řekl jsem si že hned zítra zajdu do lékarny a koupím si ten melatonin aby to přešlo. Aspon tak 15 minut jsem mel jeste rosvícene a rozdýchval to. Pak jsem usnul a naštěstí se už nic jineho nestalo

Ráno jsem si pak říkal jestli zajdu do té lékarny ale rozmyslel jsem si to, řekl jsem si že je to valstně docela zajíme tyhle zážitky, takže ještě nějakou dobu počkám.
vincenzo
Školák
Školák

Příspěvekod Nessie » 26 led 2011, 14:47

Vincenzo, nechcem robiť unáhlené závery, či ťa nebodaj strašiť. Ale možno by bolo dobré, keby si sa začal nejako chrániť pred zlými duchmi a entitami. Spánková paralýza je jedna vec, no tie desivé sny ďalšia. Melatonin by ti možno pomohol od SP, no neviem, či by to malo nejaký vplyv i na sny. Keby si bol obyčajný, všedný človek, nezaujímajúci sa o duchovno a žijúci pre materiálne potešienie, povedala by som, aby si skúsil na večer nejesť žiadne ťažké veci (ako sa hovorí, ak chceš spať sladko, večeraj ľahko), minimalizoval stres, počas dňa si zašportoval, aby si zo seba vytriasol negatívnu energiu a ako na posledné pred spaním myslel na pekné veci. No keďže si členom tohto fóra, smiem odporučiť rady, ktoré by ti mali pomôcť naozaj (síce, samozrejme, aj tie predchádzajúce rady môžu v niektorých prípadoch pomôcť...).
Teraz ti tu napíšem pár vecí, ktoré ja praktizujem denne. Vďaka nim ma už netrápi veľa vecí, takže ich len vrelo odporučujem. Poradila mi ich Akyana, tiež som prežívala také zaujímavé noci.
Ako prvé mi poradila toto:
Proveď očistu před spaním...představ si, jak tebou protéká božské zářivé světlo, či zářící vody a ty z Tebe odnímají všechnu negativní energii a naopak Tě naplňují pozitivní.
Představ si, jak ta zářící božská voda odplavuje všechny nečistoty ve formě odpadků a ošklivých brouků a tak
a představ si jak Matka Země se otevírá , nečistoty přijímá a transformuje.
Vzpomeň si na vše, co se ten který den dělo.
Popros za odpuštění a poděkuj.
Usni s představou světle modrého světla v srdci.

Tak a teď to všechno provozuj než se naučíš lucidnímu snění...tím se vyřeší jakýkoli problém se sny.
Uč se z tohoto manuálu:
KÓD: VYBRAŤ VŠETKO
http://www.acld.mysteria.cz/ld.htm

Ale najdôležitejším (aspoň teda pre mňa), je Menší Zažehnávací Rituál Pentagramu. Posiluje elementy, auru a chráni pred tými vtipálkami, ktorí nás cez noc terorizujú.
Spolu s ďalšími radami ho nájdeš tu:
army-inkubus-bozk-t3190.html
Hneď potom, ako som ho prvýkrát spravila, všetky moje ťažkosti prestali. Rovnako sa každý večer modlím a poprosím i môjho anjela strážneho o pomoc a ochranu...
Vyskúšaj a daj vedieť, ako si dopadol. Držím palce. !no1
Nessie
Školák
Školák

Příspěvekod vincenzo » 26 led 2011, 16:02

Děkuji moc Nessie za tvoje rady, važím si toho. Tu očistu určitě vyzkouším, a ten Menší Zažehnávací Rituál Pentagramu vypadá taky moc zajimavě.
vincenzo
Školák
Školák

Příspěvekod Moraea » 06 úno 2011, 13:16

Úžasný článek, děkuji :o) Doufám, že mi pomůže.. paralýza je opravdu nepříjemná
Klíč k poznání sama sebe leží na dně propasti, do níž chceme proniknout…
Moraea
Čaroděj
Čaroděj

Další

Zpět na Sny