Debata v jednom z témat mně přiměla podívat se do Šumavských pověstí a našla jsem pár zajímavých:
KAŠPERSKÉ HORY:
-Tajemná postava ženy,Swíza, na hradě Kašperk, která se údajně zjevuje ve vlčí kůži a má parohy, zmínky jsou už od pohanských dob. Prý dokázala lidi proměnit v kámen.
-Prokletí Kašperských hor cikánkou - o každé pouti prší. (a to je pravda - vlastní zkušenost)
-Kostel se zázračným pramenem, který uzdravuje. (Vím, že o pouti jsme tam s babičkou chodili)
OPUŠTĚNÁ BOŽÍ MUKA:
Na západě, na Šumavě se také nacházejí zvláštní Boží muka, nikdo tam nenosí květiny a lidé tam mají zvlástní, divné a nepříjemné pocity a dokonce i církev toto místo prý ignoruje.
STAŠSKO:
Na Stašsku, v okolí Nicova a Popelné jsou svědectví o "létajícím červu" s jiskřícími perutěmi a při zjevení vydával děsivý vřískot.
PRÁŠILSKO:
Údajný duch keltského druida, blízko hory Slunečná, nejvýznamnější energetické místo na Šumavě.
HORNÍ PLANÁ:
Pověst o smrtícím buku, který nešel porazit. Při nedostatku dřeva vyrazili tři dřevorubci s posvěcenými sekyrami, že ho pokácí, po první ráně se buk rozpůlil, jeden z dřevorubců vstoupil mezi obě poloviny a buk se za ním zavřel. Dodnes tam stojí a prý je za velkého větru vidět vytékající krev, místo je také označeno za dobré - kdo obejme strom je zbaven zlých myšlenek.
MOUŘENEC:
Přízraky na tomto kopci ničili stavbu kaple, rozmetali kameny... V kostnici se prý zjevují duchové.
MODRAVA A FILIPOVA HUŤ:
Šumanoš, záhadný mužíček, který dobrým pomáhal a zlým škodil. Prý v lese v době bídy sázel borůvky, maliny, brusinky a houby. Je o něm několik svědectví.
HORSKÁ KVILDA:
Umrlčí prkna - nábytek z nich vyrobený zabíjel lidi, v ohni prkna bouchali. Jsou v nich údajně duše mrtvých, které se vrací a škodí.
BĚŠINY:
Pověst o černé postavě u kostela mávající černým praporem, kdo jí uvidí, zemře.
PETROVICE:
Kopec Hrnčíř, kde je ukrytý poklad, který hlídá černý pes s rudýma očima.
REJŠTEJN:
Pověst o skřítcích škrtičích na samotě. ( Vyrůstala jsem tam a nic jsem neviděla )
VIMPERK:
Vimperský zámek - několik pověstí o čertech a duších strašících na něm. ( Osobně jsem tam nikdy nic neviděla, ale kamarádka na něj už nikdy nepůjde, když tam šla s našimi vimperskými šermíři okolo půlnoci slyšela nějaký řev z nádvoří )
V okolí je ještě spousty a spousty dalších pověstí :))