Šumava

Urcite ste uz niekedy poculi o miestach ci domoch , v ktorych vraj strasi , alebo sa tam deju cudne , nepochopitelne veci .

Šumava

Příspěvekod Terka » 05 črc 2011, 18:34

Debata v jednom z témat mně přiměla podívat se do Šumavských pověstí a našla jsem pár zajímavých:
KAŠPERSKÉ HORY:
-Tajemná postava ženy,Swíza, na hradě Kašperk, která se údajně zjevuje ve vlčí kůži a má parohy, zmínky jsou už od pohanských dob. Prý dokázala lidi proměnit v kámen.
-Prokletí Kašperských hor cikánkou - o každé pouti prší. (a to je pravda - vlastní zkušenost)
-Kostel se zázračným pramenem, který uzdravuje. (Vím, že o pouti jsme tam s babičkou chodili)
OPUŠTĚNÁ BOŽÍ MUKA:
Na západě, na Šumavě se také nacházejí zvláštní Boží muka, nikdo tam nenosí květiny a lidé tam mají zvlástní, divné a nepříjemné pocity a dokonce i církev toto místo prý ignoruje.
STAŠSKO:
Na Stašsku, v okolí Nicova a Popelné jsou svědectví o "létajícím červu" s jiskřícími perutěmi a při zjevení vydával děsivý vřískot.
PRÁŠILSKO:
Údajný duch keltského druida, blízko hory Slunečná, nejvýznamnější energetické místo na Šumavě.
HORNÍ PLANÁ:
Pověst o smrtícím buku, který nešel porazit. Při nedostatku dřeva vyrazili tři dřevorubci s posvěcenými sekyrami, že ho pokácí, po první ráně se buk rozpůlil, jeden z dřevorubců vstoupil mezi obě poloviny a buk se za ním zavřel. Dodnes tam stojí a prý je za velkého větru vidět vytékající krev, místo je také označeno za dobré - kdo obejme strom je zbaven zlých myšlenek.
MOUŘENEC:
Přízraky na tomto kopci ničili stavbu kaple, rozmetali kameny... V kostnici se prý zjevují duchové.
MODRAVA A FILIPOVA HUŤ:
Šumanoš, záhadný mužíček, který dobrým pomáhal a zlým škodil. Prý v lese v době bídy sázel borůvky, maliny, brusinky a houby. Je o něm několik svědectví.
HORSKÁ KVILDA:
Umrlčí prkna - nábytek z nich vyrobený zabíjel lidi, v ohni prkna bouchali. Jsou v nich údajně duše mrtvých, které se vrací a škodí.
BĚŠINY:
Pověst o černé postavě u kostela mávající černým praporem, kdo jí uvidí, zemře.
PETROVICE:
Kopec Hrnčíř, kde je ukrytý poklad, který hlídá černý pes s rudýma očima.
REJŠTEJN:
Pověst o skřítcích škrtičích na samotě. ( Vyrůstala jsem tam a nic jsem neviděla )
VIMPERK:
Vimperský zámek - několik pověstí o čertech a duších strašících na něm. ( Osobně jsem tam nikdy nic neviděla, ale kamarádka na něj už nikdy nepůjde, když tam šla s našimi vimperskými šermíři okolo půlnoci slyšela nějaký řev z nádvoří )
V okolí je ještě spousty a spousty dalších pověstí :))
Terka
Školák
Školák

Re: Šumava

Příspěvekod Sam Tektzby » 05 črc 2011, 18:37

Velmi dobrý příspěvek, věcný, jednoduchý a přitom informativní. Vytyčím si místa na návštěvu.
:)
Na začátku bylo slovo, pak těch slov už bylo mnoho, ruka byla v rukávu a Sam s Razorkou pomálu, čekajíc co řekl jejich text by, stali se Razorkou a Samem Tektzby :D
|\/|1|_µ_|1 .-420.-3č|<µ 73|<728¥ |\|4\/ž|)¥
ObrázekObrázekObrázekObrázekObrázekObrázekObrázek
Sam Tektzby
Moderátor
Moderátor

Příspěvekod Terka » 05 črc 2011, 18:41

Děkuji :))
Terka
Školák
Školák

Příspěvekod Sam Tektzby » 05 črc 2011, 18:46

Nemáš za co, je to přesný, ucelený a jednoduše podaný.
Na začátku bylo slovo, pak těch slov už bylo mnoho, ruka byla v rukávu a Sam s Razorkou pomálu, čekajíc co řekl jejich text by, stali se Razorkou a Samem Tektzby :D
|\/|1|_µ_|1 .-420.-3č|<µ 73|<728¥ |\|4\/ž|)¥
ObrázekObrázekObrázekObrázekObrázekObrázekObrázek
Sam Tektzby
Moderátor
Moderátor

Příspěvekod Metcheque » 05 črc 2011, 21:23

Hustě, díky. Přesně takové informace by se v tomto tématu měly objevovat. Mě osobně nejvíc zajímá ten kostel v Kašperských horách, který má na čelní stěně vypálený obličej... ale nemůžu najít odkaz na webu, zřejmě už je to vymazané.
Metcheque
Školák
Školák

Příspěvekod Drake » 05 črc 2011, 23:19

Sam Tektzby píše:Vytyčím si místa na návštěvu.
:)

Myslím, že nejsi sám :)
A hle, bílý kůň, a na něm jezdec s lukem; byl mu dán věnec / koruna dobyvatele, aby vyjel a dobýval.
A vyjel druhý kůň, ohnivý, a jeho jezdec obdržel moc odejmout zemi mír, aby se všichni navzájem vraždili; byl mu dán veliký meč.
A hle, kůň černý, a jezdec měl v ruce váhy.
A hle, kůň sinavý, a jméno jeho jezdce Smrt, a svět mrtvých zůstával za ním/A Hádes ho těsně následoval.
Drake
Středoškolský čaroděj
Středoškolský čaroděj

Příspěvekod Terka » 06 črc 2011, 12:41

třeba se tam někde potkáme :))
Metcheque: pokusím se něco najít a nebo tam zajdu osobně, mám to kousek a něco zjistím :))
Terka
Školák
Školák

Příspěvekod lama » 06 črc 2011, 19:26

Zajímalo by mně kde se ten buk v Horní Plané nachází. Horní Planou brzo navštívím tak bych se tam rád podíval. O zámku ve Vimperku jsem slyšel že tu straší vimperský osel. O vimperském oslovi: Jakýsi až moc poctivý soudní zámecký písař, byl prý svého času křivě nařčen dvěma sedláky z nezákonného vymáhání daní. Chudák poctivý písař se neuměl u soudu účinně bránit a tak mu během průběhu soudu nezbývaly nic jen oči pro pláč. „Aby vás oba dva čert vzal“vykřikl v zoufalství písař na sedláky. Čert jak uslyšel takovou upřímnou výzvu, nelenil a oba sedláky hned za jejich prohřešky odnesl rovnou do pekla. A protože písař neuměl dobře hájit svá práva a nechal se napálit, proměnil ho ďábel v osla a odsoudil k věčnému strašení na vimperském zámku. Dodnes se prý osel zjevuje o půlnoci v zámeckých chodbách a zoufale hýká.
lama
Školák
Školák

Příspěvekod Terka » 06 črc 2011, 19:32

ten strom by měl být někde na "výletní trase", jsou u něj lavičky :)) je, o vimperském zámku je toho víc :)) moc vimperáků tam noci nechce :D my tam byli jednou na noční prohlídce, ale lepší je to tam přes den :)) to je to tam pěkný, jen je to teď hodně rozkopaný, zase tam něco hledají...
Terka
Školák
Školák

Příspěvekod lama » 07 črc 2011, 12:02

Jednou tam hledali tajnou cestu do pivovaru. :) Já byl na zámku vždy jen přes den, ale chtěl bych se tam podívat i v noci. :D
lama
Školák
Školák

Příspěvekod Terka » 07 črc 2011, 12:39

jo? :) i přes den je to tam pěkný :)) dobře se posedává na hradbách :))
Terka
Školák
Školák

Zpět na Strasidelne miesta, domy na Slovensku a v Čechach