J asi psala v sz s jednou pisatelkou na tomto foru o kuchyni i vareni a jake delame vanoce. Ja ziji sama, ale budu mit hosty.
Na vanoce me menu:
Predkrm: uzeny losos za studena, graavi losos nalozeny v soli i koreni (citron kopr,), white fish nalozena v koreni (nevim jak to je cesky), sklenka Martini.
Hlavni jidlo: pecena sunka, brambor, k vino Bordeaux, neco ceske pivo Pilsner Urquel.
Potom: syry: Cantal, Comté, Brie Président, Roquefort, Camembert a ruzne uzene syry, snaps cognacu.
.............
V noci pivo, cognac,vodka.
Ja nakoupila za tyden jidla asi na 14-21 dni, lednice tak plna ze se nevejde jiz nic, mrazici box plny,a tak zeleninu mam na stole, nevesla se do lednice. Ja nakoupila:
5 kilovou sunky-kytu
3 kila rizku ze soba
4 losos
uzeny losos.
12 druhu syru /vse dovoz z Francie/
sehnala jsem i uhersky salam, u nas v obchode s luxusnimi potravinami 60 euro za sisku.
24 ceskych piv, Pilsner Urguel- u nas 63 euro karton.
4 lahve cognac Mekow.
Vino: Bordeaux, Minervois, Cabardes, Chatêau de Ventenec, Merlot /cervene/
Olivy, zelenina, ovoce, kachna, kure.
Dnes ja pekla chleb- baguettes.
Jsem patriot a vsechny syry kupuji jen francouzske. Kosmetiku, obleceni i alkohol kupuji z 95% dovoz z Francie.
-----------------
Darky nakoupila male pro mistni /kosmetika, voda po holena+pena, deodoranty Dior, nebo Yves Saint Rocher/
Zitra se vypravim na nakup darku kamaradum do Francie. Ale to dostanou az po novem roce, posta Finsko-Francie trav asi 7 az 10 dni. Ja dostala dnes neco darku z Francie,ale podivam se az 24.12. vecer po jidle.
Hostinu udelam takovou, jako mela zvykem ve Francii a pozvu 2 finske manzelske pary. At se naji i napiji dobre a dostanou jeste i darek! Ti lide co zvu k sobe na vanoce mi pomahaji napriklad s pravnickymi vecmi,ale i mne uci vyslovovat finsky, hehe, ja mam stejne francouzsky accent i kdyz snazim mluvit finsky jak chci.
Miluji dobre jidlo i piti a vanoce!!