Vanoce, menu

Máte nějaký specialní receptík a chcete se s ním podělit?

Vanoce, menu

Příspěvekod Arpaix » 23 pro 2011, 01:33

J asi psala v sz s jednou pisatelkou na tomto foru o kuchyni i vareni a jake delame vanoce. Ja ziji sama, ale budu mit hosty.
Na vanoce me menu:
Predkrm: uzeny losos za studena, graavi losos nalozeny v soli i koreni (citron kopr,), white fish nalozena v koreni (nevim jak to je cesky), sklenka Martini.
Hlavni jidlo: pecena sunka, brambor, k vino Bordeaux, neco ceske pivo Pilsner Urquel.
Potom: syry: Cantal, Comté, Brie Président, Roquefort, Camembert a ruzne uzene syry, snaps cognacu.
.............
V noci pivo, cognac,vodka.
Ja nakoupila za tyden jidla asi na 14-21 dni, lednice tak plna ze se nevejde jiz nic, mrazici box plny,a tak zeleninu mam na stole, nevesla se do lednice. Ja nakoupila:
5 kilovou sunky-kytu
3 kila rizku ze soba
4 losos
uzeny losos.
12 druhu syru /vse dovoz z Francie/
sehnala jsem i uhersky salam, u nas v obchode s luxusnimi potravinami 60 euro za sisku.
24 ceskych piv, Pilsner Urguel- u nas 63 euro karton.
4 lahve cognac Mekow.
Vino: Bordeaux, Minervois, Cabardes, Chatêau de Ventenec, Merlot /cervene/
Olivy, zelenina, ovoce, kachna, kure.
Dnes ja pekla chleb- baguettes.
Jsem patriot a vsechny syry kupuji jen francouzske. Kosmetiku, obleceni i alkohol kupuji z 95% dovoz z Francie.
-----------------
Darky nakoupila male pro mistni /kosmetika, voda po holena+pena, deodoranty Dior, nebo Yves Saint Rocher/
Zitra se vypravim na nakup darku kamaradum do Francie. Ale to dostanou az po novem roce, posta Finsko-Francie trav asi 7 az 10 dni. Ja dostala dnes neco darku z Francie,ale podivam se az 24.12. vecer po jidle.
Hostinu udelam takovou, jako mela zvykem ve Francii a pozvu 2 finske manzelske pary. At se naji i napiji dobre a dostanou jeste i darek! Ti lide co zvu k sobe na vanoce mi pomahaji napriklad s pravnickymi vecmi,ale i mne uci vyslovovat finsky, hehe, ja mam stejne francouzsky accent i kdyz snazim mluvit finsky jak chci.
Miluji dobre jidlo i piti a vanoce!!
Arpaix
V.I.P
V.I.P

Re: Vanoce, menu

Příspěvekod skupina EPRV777 » 23 pro 2011, 17:43

Ahoj Arpaix.
Tu rybu jsi myslela zavináče?
Je to v koření a ve sladkokyselém nálevu bud sledi nebo i řezy třeba z nějakých sladkovodních ryb.
Tak to je super taky je mám moc rád.
Jinak ti přeji krásné a požehnané Vánoční svátky a krásný Nový rok 2012.
Příští rok je rokem vodního draka a tak bude hodně vody a ohně i v lidech.
Zatím se měj hezky a nashledanou.
Jaroslav
Hledej Pravdu Přijmi Pravdu Žij v Pravdě
skupina EPRV777
Mysterian
Mysterian

Příspěvekod Sam Tektzby » 23 pro 2011, 20:32

Osm drůbežích stehýnek pečených na slanině s kořením. Reznické párečky se smaženým vajíčkem a dvěma druhy prejtu a na závěr masové koláčky plněné ledvinkama, to bude na stole o mým vánocích :P jinak pivo a jako aperitiv rumový likér vlastní výroby :P
Na začátku bylo slovo, pak těch slov už bylo mnoho, ruka byla v rukávu a Sam s Razorkou pomálu, čekajíc co řekl jejich text by, stali se Razorkou a Samem Tektzby :D
|\/|1|_µ_|1 .-420.-3č|<µ 73|<728¥ |\|4\/ž|)¥
ObrázekObrázekObrázekObrázekObrázekObrázekObrázek
Sam Tektzby
Moderátor
Moderátor

Příspěvekod Arpaix » 24 pro 2011, 00:46

To neni nalev. Ryba losos "graavi", je syrovy losos, ktery ja udelam sama tak:
naporcuji na velmi slabe platky, dam morskou sul, kopr, citronovy pepr, citron. A necham byt v lednici asi 24 hodin pres noc. Ryba je syrova, /zadny nalev/,ale je prosakla soli, citronen, korenim. Vyborne na cerstvy chleb s maslem.
To neni jako cesky slanecek. Ale i slanecky, matesy mam rada a vzpominam na ne z doby kdy zila v Praze. Ceske vanoce ja MILUJI!! Ja chtela udelat ceske vanoce i zde,ale zde neni kapr!!
Ja udelam tak, ze koupim "siika" /white fish/, nevim jak to je cesky,- osmazim jako kapra,a udelam bramborovy salat sama. Vim ze tam prijde:
vareny brambor, majonesa, hrach nakladany, paprika, cibule, okurka nakladana, sul, pepr, ja davam i citron..mmmnam.
Ja se v CR naucula bramborovy cesky salat ale i bramborak . Ja i zde pecu bramboraky, dle receptu: strouhany brambor, polohruba mouka, cesnek a mnoho, basalka, majoranka, 1-2 vejce, sul i pepr- testo dam na panev s varicim olejem.
Ale ceske vanoce, kapr + salat- mmmmnam!!
Ja kdyz zila v Praze a nemela tam nikoho, tam majitelka domu kde ja byla na najmu mne pozvala na hostinu a dala i darek! V noci pak ja sla v Praze napriklad do klubu " diskoteka u Zlateho Stromu" na Starem Meste, vstup byl v roce 1992 asi 50 kc, pivo asi za 25 kc,a otevrino meli do 06 rano. Je to v ulice Karlova. Tak ja travila v CR vanoce!
Ano, mohla jsem letet do Francie,ale mne zajimaly vanoce v Praze a v Praze jsou vyborne bary i diskoteky a ja byla mlada. Ja miluji Cechy, ceske vanoce, ceskou kulturu, ceske jidlo, cesky jazyk i zvyky!! Jen se chci nekdy poradne naucit cesky i mluvit nejen psat!
Ale pamatuji v Praze, ja chodila jist do ulice Vodickova do restaurace Novomesky pivovar, tam meli jen ceska jidla a sve vlastni pivo!! Ja se ucila objednat cesky jiz doma,ale ja jsem otevrela usta, tak mi dali jidlelni list v reci francouzske, a jak ja cekala na jidlo, tak srovnavala ceny. V meny ceske byly levnejsi ceny. Napriklad v meny cesle bylo pivo za 20kc, pro mne vsak za 25kc. Veprova knedlik zeli, ci gulas za 100kc, ale po mne chteli 250 kc!!!! Pamatuji jak personal se smal kdyz ja snazila mluvit cesky, ja se snazila mluvit cesky ale tak hrozne ze smali se vsichni. Vzdy se ale v restauraci nasel nekdo kdo umel francouzsky. Ja byla mlada a cesky se ucila asi jen 4 mesice. I v taxi mi pocitali vysi ceny,ale byla to krasna doba, Praha patri k memu mladi a ja Prahu miluji nade vse. To je tak krasne mesto!!! A ty krasne kostely, katedraly jako Svaty Vit, to je uzasna krasa. Preji Vam vsem krasne vanoce!!!!!!!!!!
Arpaix
V.I.P
V.I.P

Příspěvekod Arpaix » 25 pro 2011, 01:17

Tak ja vcera sla spat v 05 rano, vstavala v 09, kdyz kocouri mnoukali a zacala pripravovat vanoce. Dala jsem 5 kilovou sunku do trouby na teplotu 100, ozdobila vanocni strom- jedli, kterou kocouri srazili o 2 hodiny pozdeji a ja musela uklizet. Upekla jsem i chleb, baguettes, udelala koreni na lososa, pripravila talire s uzenym i prirodnim lososem, udelala salaty, sýrové misy, pak psala po netu, nakoupila jeste jeden karton ceskeho piva Pilsner Urquel a cekala hosty. Ti prijeli vecer az okolo 20.00,a z 5 kilove sunky nezbylo nic, 2 lahve cognacu vypite, i karton ceskeho piva. Darky dostala, knihy, DVD, CD,svicky, lahev cognacu, nadobi, kvetiny( proc pro mne, ja mam kocky!!)..ted jiz vsichni odesli, ja piji cognac Meukow a neco piva Pilsner Urquel....zitra pecu sobi maso,a delam zase novy salad.
Arpaix
V.I.P
V.I.P

Příspěvekod Sam Tektzby » 25 pro 2011, 03:18

Tak Vážení jsem přejeden :P půlka kuřecích stehýnek zůstala, masové koláčky jsou v lednici a párečky s prejtem jsem ani neházel na pánev. Zelňačka a bramborový salát v pohodě zaplácly (za pomoci jednohubek, chips a jiných pochutin) můj žaludek a teď tu oddychuju nad pivem. Takže štastné a přežr...přejedené :D
Na začátku bylo slovo, pak těch slov už bylo mnoho, ruka byla v rukávu a Sam s Razorkou pomálu, čekajíc co řekl jejich text by, stali se Razorkou a Samem Tektzby :D
Sam Tektzby
Moderátor
Moderátor

Příspěvekod Arpaix » 26 pro 2011, 02:18

Ja dnes delala neco na zpusob ceskych vanoc. Kapr u nas neni. Ale ja obalila white fish, usmazila audelala bramborovy salat, k jidlu ceske pivo Pilsner Urquel. Vecer jiz pak jeddla jen syr camember, brie président, olivy a uzeny losos za studena a samozrejmne 7 ceskych piv Pilsner. Neco cognacu,ale vesele vanoce!!
Arpaix
V.I.P
V.I.P

Příspěvekod Razorka Tektzby » 26 pro 2011, 18:40

Tak moje vánoční menu bylo podle toho co tu čtu ubohé :D Rybí polívka a pak bramborovej salát s kaprem, na pití bylo šampáňo, který jsem velmi rychle vyměnila za naši domácí výbornou švestkovou slivovici, kterou jsem "chytře" proložila pivem a světe div se, ale nebylo mi z toho špatně a jedinej důsledek byly opravdu veselé Vánoce :D Jinak s tímhle jsem se ládovala tři dny a docela se těším, že na věčeři nebude nic s rybou, ale nakládanej hermelín :)
|\/|1£µ_|µ $4|\/|3č|{4 73|{72ߥ |\|4\/žÐ¥
ObrázekObrázekObrázekObrázekObrázekObrázek Obrázek
Razorka Tektzby
V.I.P
V.I.P

Příspěvekod Arpaix » 26 pro 2011, 23:19

Ja jidlo nemusim kupovat jeste tyden. Zitra doplnim jen alkohol a cigarety,ale jidla mam jeste dost,a na Silvestra opet koupim ceske pivo. Tech 24 ceskych piv zmizelo za 3 dny,a ted tu mam jiz jen Carsberg asi 12 piv. Zitra jeste neco koupim. Darky dostala jen prakticke. CD, DVD z Francie a od Finu do kuchyne darky jako: soubor nozu Fiskars, nejake pribory, peknou vazu z crystalu..
Jidla mam jeste doma mnoho, ja koupila az moc.
Arpaix
V.I.P
V.I.P

Příspěvekod Sam Tektzby » 26 pro 2011, 23:53

Fiskars maj dobrý nožíky i sekyry :P kvalitní ocel :)
Sam Tektzby
Moderátor
Moderátor

Příspěvekod Arpaix » 27 pro 2011, 00:09

Ano, nebot rada varim , porcuji maso, zverinu i ryby- tak dostala tento darek. Ja miluji vareni, pripravu jidla, upravu na taliri,a v kuchyni travim mnoha casu doma, tak proto takovy darek. Ja na vanoce opet navarila apozvala zname lidi na jidlo, a ted mela 40 narozeniny, tak dostala tu sadu Fiskars..
Arpaix
V.I.P
V.I.P

Příspěvekod Arpaix » 01 led 2012, 01:54

Tak ja dnes pripravovala vybornou rybu, nevim cesky nazen " Lotte de la Riviére" ja jeste cesky neumim vse, prirodni, pecena na olivovem oleji, s basalkou, citronem, jako priloha salat /olivy zelene, rajske, cernena cibule, syr mozarella/ k tomu vino z oblasti moji rodne Languedoc. Catêau du Ventenec, cognac Meukow.
Potom sýrovy talir: Roquefort, camembert, Canatl, Comté-a pak opet cognac.
Na noc 5 ceskych piv, Pilsner Urguel. Ja mam velmi dobry organismus a alkohol na mne moc nepusobi.
Arpaix
V.I.P
V.I.P

Příspěvekod Arpaix » 02 led 2012, 03:11

Nebot ja sama nejim maso a nic co vzniklo za pohlavniho styku, ale pred vanoci koupila 5 kilo sunky k vuli hostum, jeste mam asi 2 kila sunku. Ja sama na vanoce i novy rok jim rýby jakjo losos, lotte de la Riviétes, les sprats, zeleninove polevky, salaty, jeste jidlo doma mam, ale ja maso kupuji jen pro pratele, sama radeji piji nez jim!
Arpaix
V.I.P
V.I.P

Příspěvekod Sam Tektzby » 02 led 2012, 05:57

Já už po svítcích nechci jíst, to koncoroční obžerství mi stálo za tři měsíce :D
Sam Tektzby
Moderátor
Moderátor

Příspěvekod Arpaix » 04 led 2012, 00:59

Ja nejedla skoro nic, jen syr a zeleninu,ale nakoupila jsem pro navstevy. Sama vice zajimala se o vino i cognac.
Arpaix
V.I.P
V.I.P

Zpět na Vaše speciality