Veriacich pribúda, ateistov ubúda

Zde můžete probírat prakticky vše co dovolují pravidla tohoto fóra.

Veriacich pribúda, ateistov ubúda

Příspěvekod panter » 27 pro 2011, 09:02

Každý deň na svete ubudne 300 ateistov. Oproti tomu kresťanov pribudne 80000 denne a muslimov 79000 denne. Celkovo je na svete 2,3 miliardy kresťanov, 1,6 miliardy muslimov, takmer miliarda hinduistov a necelá polmiliarda buddhistov. Ateistov je 137 miliónov.

V poslednom čase som mal pocit, že kresťanstvo začína upadať, ale ono sa iba sťahuje do iných častí sveta, najmä do Ázie a Afriky. Zdá sa, že činnosť misionárov bola úspešná. Tento fakt na mňa pôsobí veľmi upokojujúco, a núti ma prehodnotiť svoj postoj k ateistom, a kritikom cirkvi. Najviac ma udivilo, že napriek aktivitám vedeckej obce, počet ateistov klesá. Musím konštatovať, že ateisti pre mňa prestávajú byť hrozbou.

Zdroj: FATYM.com, Res Claritatis
Kód: Vybrat vše

Kód: Vybrat vše
Nikdo jiný za vás neodtančí váš tanec.
Nikdo jiný neodzpívá vaši píseň.
Nikdo jiný nenapíše váš příběh.
panter
Moderátor
Moderátor

Re: Veriacich pribúda, ateistov ubúda

Příspěvekod Martin108 » 27 pro 2011, 11:23

U křesťanů je mi to celkem jedno, u muslimů z toho nejsem zrovna nadšený. Já sám se řadím k půlmiliardě buddhistů, kam se přesouvá i většina ateistů poté, kdy zjistí, že je to něco logického a že tam není žádný bůh ani nic jiného, v co by bylo třeba věřit :)

To, že se křesťanství daří v Africe je taky úplně logické. Celý ten systém je založený na utrpení a zrovna v Africe takové učení velmi dobře rezonuje s tamními podmínkami.

Nedá mi to a musím se Tě zeptat: Proč by pro Tebe měli ateisté představovat hrozbu? :grin:
OM MANI PEME HUNG
Martin108
Čaroděj
Čaroděj

Příspěvekod Jack O´ Lantern » 27 pro 2011, 11:31

O ateisty se nějak moc nestarám ale viděl jsem zprávu o tom,že křetanů v Evropě ubylo. :))
Procházíš-li temnotou či temnými časy,hledej světlo.Není-li světlo,rozsviď baterii. :D
Jack O´ Lantern
Učeň
Učeň

Příspěvekod panter » 27 pro 2011, 13:08

Martin108 píše:Já sám se řadím k půlmiliardě buddhistů, kam se přesouvá i většina ateistů poté, kdy zjistí, že je to něco logického a že tam není žádný bůh ani nic jiného, v co by bylo třeba věřit :)

Tak to je zaujímavý postoj, pretože budhisti mi vždy pripadali, ako veriaci. Chcel by som lepšie spoznať logiku tej filozofie.

Martin108 píše:Nedá mi to a musím se Tě zeptat: Proč by pro Tebe měli ateisté představovat hrozbu? :grin:

No, asi preto, že ateizmus sa mi spája s komunizmom, a ten zasa s potlačovaním ľudských práv. A tiež, vnímam ateistu, ako človeka, ktorý neverí ani v boha, ani v dušu. Neveriť v nič duchovné je pre mňa nepochopiteľné, a neviem si predstaviť, ako by mohla fungovať spoločnosť bez viery.
panter
Moderátor
Moderátor

Příspěvekod Sam Tektzby » 27 pro 2011, 14:16

Komunizmus podporuje kult osobnosti a tím se filozoficky řadí dost blízko náboženství :D
Na začátku bylo slovo, pak těch slov už bylo mnoho, ruka byla v rukávu a Sam s Razorkou pomálu, čekajíc co řekl jejich text by, stali se Razorkou a Samem Tektzby :D
|\/|1|_µ_|1 .-420.-3č|<µ 73|<728¥ |\|4\/ž|)¥
ObrázekObrázekObrázekObrázekObrázekObrázekObrázek
Sam Tektzby
Moderátor
Moderátor

Příspěvekod Martin108 » 27 pro 2011, 17:22

panter píše:
Martin108 píše:Já sám se řadím k půlmiliardě buddhistů, kam se přesouvá i většina ateistů poté, kdy zjistí, že je to něco logického a že tam není žádný bůh ani nic jiného, v co by bylo třeba věřit :)

Tak to je zaujímavý postoj, pretože budhisti mi vždy pripadali, ako veriaci. Chcel by som lepšie spoznať logiku tej filozofie.

Buddhismus je náboženství zkušenosti, prožitku. Sám Buddha říkal: „Nevěřte mým slovům jen proto, že je řekl Buddha. Vše dobře prozkoumejte. Buďte sami sobě světlem.“

panter píše:
Martin108 píše:Nedá mi to a musím se Tě zeptat: Proč by pro Tebe měli ateisté představovat hrozbu? :grin:

No, asi preto, že ateizmus sa mi spája s komunizmom, a ten zasa s potlačovaním ľudských práv. A tiež, vnímam ateistu, ako človeka, ktorý neverí ani v boha, ani v dušu. Neveriť v nič duchovné je pre mňa nepochopiteľné, a neviem si predstaviť, ako by mohla fungovať spoločnosť bez viery.

Podle mě je atesitmus a jeho uznávání určitou formou svobody. Každý člověk by měl mít právo svobodně si vybrat, jestli věřit chce, nebo nechce.
OM MANI PEME HUNG
Martin108
Čaroděj
Čaroděj

Příspěvekod Sam Tektzby » 27 pro 2011, 18:32

A jestrlipak víš, že samotný Ateismus se taky řadí mezi náboženská smýšlení :P
Na začátku bylo slovo, pak těch slov už bylo mnoho, ruka byla v rukávu a Sam s Razorkou pomálu, čekajíc co řekl jejich text by, stali se Razorkou a Samem Tektzby :D
Sam Tektzby
Moderátor
Moderátor

Příspěvekod Mimars » 27 pro 2011, 18:44

Mně se při vyslovení "ateista" z nějakého důvodu spíše vybaví člověk, který si z ostatních smýšlení dělá legraci... i když vím, že je to velmi zavádějící, tak mi to slovo bohužel trochu asociuje negativní emoce.

"Čau, hele čemu vlastně věříš?" "Já jsem ateista." "A já omniteista, těší mě. Věřím, že naše rozdílné názory nebudou překážkou naší spolupráci." :-D
ph'nglui mglw'nafh Cthulhu R'lyeh wgah'nagl fhtagn... :-)
Mimars
Učeň
Učeň

Příspěvekod panter » 27 pro 2011, 23:41

Ja hovorím len o tom, čo som zažil. Neviem, aký je pravý komunizmus a pravý ateizmus. Viem len to, že nás učili, že správny komunista musí byť ateista, a že viera v boha je iracionálna. Súhlasím, že každý má právo sa rozhodnúť, či chce veriť, alebo nie. Ľudia veria rôznym ideológiám, tak prečo nie ateizmu? Len som myslel, že ateistov je viac, a tieto štatistiky ma milo prekvapili. Zdá sa, že ľudia dávajú prednosť nádeji na posmrtný život pred vedeckými dôkazmi.
panter
Moderátor
Moderátor

Příspěvekod Sam Tektzby » 28 pro 2011, 00:47

Podívej se na to z globálu, víra v nemateriálního "boha" je iracionální, ale víra v komunistickýho "vůdce" je pro ně prim. Ono jde o to jak to slovo bůh vyložíš a věř, že v samotný etymologii božství není nikde udáváno za realitu, že musí být "nemateriální" podstaty :D
Sam Tektzby
Moderátor
Moderátor

Příspěvekod panter » 28 pro 2011, 08:30

Áno, boh nemusí byť nehmotný. Môže to byť aj človek, veď to poznáme zo starého Ríma. Cézar bol boh, a mohol si dovoliť všetko. Aj v dnešných časoch môžeme vidieť, že niektorí vodcovia majú radi, keď ich uctievajú ako bohov.
panter
Moderátor
Moderátor

Příspěvekod Mimars » 28 pro 2011, 09:06

Je to tak. Ať už se věří v cokoli, kolektivní vírou se to velmi posiluje. Ve výsledku ať věřím v transcedentního boha, Stalina nebo se spolužáky vzývám Velkou Špagetovou Příšeru, tak budu zažívat stejné nebo alespoň podobné pocity. Dokud tedy budu mít svou víru dostatečně vnitřně odůvodněnou (např. všechno jsou egregory/existuje nekonečný milující Bůh), protože jinak by mi brzy spadla na hlavu :-)

EDIT: Dobře je to vidět třeba na úmrtí Kim Čong-Ila. Komunisté věděli a vědí, že stejně jako křesťany může sjednotit jejich víra, tak lid dokáže sjednotit kult osobnosti/ideologie.
ph'nglui mglw'nafh Cthulhu R'lyeh wgah'nagl fhtagn... :-)
Mimars
Učeň
Učeň

Příspěvekod Sam Tektzby » 28 pro 2011, 14:39

Právě a jak se to krásně pak zrcadlí v porovnání s křížovníkama. Akorát že v tom 11.století to bylo křesťanství vs. Islám a za Stalina to byl Komunismus vs. Všechno-co-se-vymyká :P prostě samotnej problém je v tom, že pokud vezmeš myšlení lidí v globálu, budou se bát toho co neznaj a to je problém komunismu. Komuna lidí vždy "ukamenuje" toho, komu se smějou. I když je někdo rozličný a vymyká se, tak to v tomhle smíšlení "za všechny" bude potlačen. A problémem je co?! Ano samotnej člověk, ne smýšlení, nebo názor, to vše je jen následkem lidský myšlenky :)
Sam Tektzby
Moderátor
Moderátor

Příspěvekod Razorka Tektzby » 28 pro 2011, 19:22

Souhlasím :)
Jen se ještě krátce vrátím k začátku. Ateismus se dá skutečně považovat za víru, jak psal drahý, protože ateista věří, že Bůh, duchovno atp. neexistuje. Je ale fakt, že hodně lidí považuje ateistu za bezvěrce, kterej si popř. dělá srandu :p Kdo by se dal považovat za nevěřícího je podle mě jedině agnostik, kterej bude tvrdit, že se nedá existence Boha potvrdit ani vyvrátit, takže vlastně neví, nevěří. Prostě nevím jako neutrál a věřím nebo nevěřím už je vychýlení, takže víra. Zatvrzelýho bezvěrce nepovažuju za hrozbu, maximálně se tak on sám ochuzuje (navíc myslím, že dříve či později ho to začne "hlodat“), a když ho budete "otravovat“ s náboženstvím, tak vás pošle někam do pryč. Zato zkuste "otravovat“ fanatika s jiným než jeho náboženstvím, nebo jiným výkladem, klidně vás podřízne ve jménu své víry. Asi to ale budete vidět jinak, je to můj pohled a nevím, kam bych zařadila sebe (a tím nevím nechci říct, že jsem agnostik, v duchovno věřím :D ), takže...
|\/|1£µ_|µ $4|\/|3č|{4 73|{72ߥ |\|4\/žÐ¥
ObrázekObrázekObrázekObrázekObrázekObrázek Obrázek
Razorka Tektzby
V.I.P
V.I.P

Příspěvekod Merlin z Teustoságu » 28 pro 2011, 19:53

!blazen!

Víra je jako lidský oděv.
Jsou to šaty pro naši duši.

Strom víry i nevíry má mnoho větví,
ale jen jedny kořeny.

Víry po mnoha pláních Země ,
přinesly a nosí,
smích i pláč.

A ti nevěřící ?
Z nevěřících se stanou hledači ,
kde skrývá se pravda,
hledají v bibli ,koránu,či tóře nebo budhismu,
pak pozvednou práh tajemství šamanismu nebo magie a jiných věd.

Nakonec největší knihou hledání jsou oni sami pro sebe.
Oni a jejich život. ................................................

Merlin
Merlin z Teustoságu
Čaroděj
Čaroděj

Příspěvekod Sam Tektzby » 28 pro 2011, 20:07

Krásně to napsala Razorečka moje milovaná :-* :-*
Sam Tektzby
Moderátor
Moderátor

Další

Zpět na Všeobecný pokec