Zámeček v Litoměřicích

Urcite ste uz niekedy poculi o miestach ci domoch , v ktorych vraj strasi , alebo sa tam deju cudne , nepochopitelne veci .

Zámeček v Litoměřicích

Příspěvekod ttunrida » 19 črc 2011, 11:22

Zdravím všechny..

V Litoměřicích po cestě na čedičový vrch Radobýl (http://cs.wikipedia.org/wiki/Radob%C3%BDl) je starý dům z cca 19. století, místní název Zámeček. Dům je ve značně schátralém stavu, nikdo v něm nežije, dá se do něj volně vejít, takže dům je možné si celý prohlédnout. Má dvě patra (schodiště vypadá nebezpečně ale drží) a sklep.
Kus dál, pod zmiňovaným Radobýlem byla za války podzemní továrna Richard (http://cs.wikipedia.org/wiki/D%C5%AFl_Richard), jeden z nejhorších pracovních táborů. Každý den tam pochodovali X km vězni z nedaleké Malé pevnost v Terezíně (http://cs.wikipedia.org/wiki/Mal%C3%A1_ ... %C3%ADn%29), 16 hodin pracovali a pak šli zase zpět. Úmrtnost byla obrovská.
Při cestě k domu (vede z Litoměřic do kopce) je ještě staré krematorium s památníkem Richarda. Sochy v kleci, znázorněno jak pracují, pěkné a dost depresivní dílo.

Tak a teď proč to vlastně píšu.

Povídá se, že za druhé světové války v něm žil jakýsi německý "papaláš." Vodil si tam vězně (převážně Židy, Terezín byl židovské ghetto) a ve sklepě je mučil a zabíjel. Ve sklepě je prý kruhová místnost vysypaná pískem s háky u stropu apod.
Později, když už byl dům neobydlený se tam prý scházeli nějací okultisti, vyvolávali tam démony ale neodvolali. Po zdech ve sklepě je krev, zabíjeli tam zvířata atd.
V současné době je v domě hodně cítit negativní energie. Když jde člověk okolo má pocit, že ho někdo z okna pořád sleduje, v domě je to ještě horší, hodně lidem je tam nevolno atd. Stromy v bezprostředním okolí domu jeden čas nebyli zelené i když ty dál ano, co se tam děje v noci nevím, protože neznám nikoho kdo by měl odvahu to zjišťovat.
Divné věci se tam ale prý děli ještě před válkou kdy tam žádný obyvatel nevydržel déle jak pár týdnů.
Ale všechno co vím jsou pouze místní pověsti, zatím jsem nenalezla žádné informace co v tom domě skutečně bylo, co se tam dělo atd. Bylo mi porazeno ať se vypravim do městského archívu ale k tomu jsem se ještě nedostala.

Tak se chci zeptat zda tu není někdo moudřejší než já a o domě něco neví.
Později přidám ještě fotky toho domu i starého krematoria s památníkem..

Případných chyb v textu si prosim nevšímejte :-)

Slíbené fotky http://www.ulozto.cz/9727119/foto-rar
Naposledy upravil ttunrida dne 19 črc 2011, 17:01, celkově upraveno 1
ttunrida
Školák
Školák

Re: Zámeček v Litoměřicích

Příspěvekod Arpaix » 19 črc 2011, 11:49

Ja jsem mesto Litomerice nikdy nenavstivila,ale misto by mne moc zajimalo. Az prijedu do CR, rada ten dum i krematorium navstivim.
Arpaix
V.I.P
V.I.P

Příspěvekod ttunrida » 19 črc 2011, 12:01

Jo stojí to za to.. do krematoria se jít nedá, je to jen palouk s menším domkem, komínem a u toho je ten památník. A když budeš někdy u toho navštěvování tak vem i Terezín.. Malá pevnost a pak u spousta nezpřístupněných chodeb pod městem do kterých se ale dá vlézt a občas prý i najít zajímavé věci (např. starý prsten po Židech, já to štěstí ale neměla). Měla by být zpřístupněn i Richard ale to je zatim v fázi zjišťování jestli to bude vůbec možné, protože se to celé bortí. Tam se taky dá jít ale tam jsem nikdy nebyla, nerada bych dostala šutrem po palici..
ttunrida
Školák
Školák

Příspěvekod Arpaix » 19 črc 2011, 12:05

V Terezine jsem byla, zajimave misto,ale z obdobi valky mne laka vice budova gestapa v Praze, Petschkuv palac, u Vaclavskeho namesti v ulici Politickych veznu. Ja tam byla ale jen hodinu prohlizela sklepy, nebot nedostala tam delsi povoleni a v dome bylo nejake ministertvo. Tam je ale velmi mnoho negativni energie.
Ten dum v Litomericich me ale velmi zajima a dekuji Vam za vyborny tip.
Arpaix
V.I.P
V.I.P

Příspěvekod ttunrida » 19 črc 2011, 12:09

Mě taky právě čím dál víc zajímá ale furt o něm pořádně nic nevim a to mě hrozně mrzí. On totiž nemá žádnou adresu, žádný pořádný název, abych měla podle čeho hledat třeba na netu.. dokonce mám i velkou kroniku Litoměřic a tam o tom taky nic není. Prostě jedna velká záhada :-)
ttunrida
Školák
Školák

Příspěvekod Sam Tektzby » 19 črc 2011, 12:24

Podle jedné staré legendy tu dokonce došlo i k zabití. Byl to příběh jako z Romea a Julie, dvojice z rozsvářených kmenů se do sebe zamilovala a utekla na tenhle čedičový vrch. Po určité době je našel otec dívky a dožadoval se jejího navrácení, podivná síla však chtěla jinak a srazila toho velmože z čedičového vrchu. Od té doby se po otci, té dívky, jmenuje. Otec nesl jméno Radobýl.
(Jojo Litoměřice, krásné město)
Na začátku bylo slovo, pak těch slov už bylo mnoho, ruka byla v rukávu a Sam s Razorkou pomálu, čekajíc co řekl jejich text by, stali se Razorkou a Samem Tektzby :D
|\/|1|_µ_|1 .-420.-3č|<µ 73|<728¥ |\|4\/ž|)¥
ObrázekObrázekObrázekObrázekObrázekObrázekObrázek
Sam Tektzby
Moderátor
Moderátor

Příspěvekod ttunrida » 19 črc 2011, 12:40

Pěkný, to jsem nikdy neslyšela. Kus dál, podel Labe je zase vrch se třema křížema. Podle pověsti byli tři sestry, nějaký šlechtičny a všechny se zamilovalo do jednoho rytíře, byly z toho nešťastný tak z toho kopce všechny skočily a zabili se.. proto sou na kopci tři kříže.
A o tom domě něco nevíte?
ttunrida
Školák
Školák

Příspěvekod Sam Tektzby » 19 črc 2011, 12:45

Podobná legenda (myslím se skákáním) je i u loveckého hrádku Kokořín, kdy mladá dívka v samozprávě místního loupeživého rytíře, skočila z věže pro svojí lásku k mladému jinochovi. O křížích vím, v Litoměřicích jsem zažil nemalou část svýho života.
Na začátku bylo slovo, pak těch slov už bylo mnoho, ruka byla v rukávu a Sam s Razorkou pomálu, čekajíc co řekl jejich text by, stali se Razorkou a Samem Tektzby :D
Sam Tektzby
Moderátor
Moderátor

Příspěvekod ttunrida » 19 črc 2011, 13:06

To já také, v OP mi stále visí Litoměřice jako trvalé bydliště ale už tam nežiju. Moc hezký město plné zajímavých míst je taky nedaleký Úštěk..
ttunrida
Školák
Školák

Příspěvekod Sam Tektzby » 19 črc 2011, 13:27

Slyšel jsem, že rekonstrujujou Pevnost Richard?! Jinak ani Kočka není špatný místo (až na ty sršně), nebo Kamýk.
Sam Tektzby
Moderátor
Moderátor

Příspěvekod ttunrida » 19 črc 2011, 14:52

No maj v plánu Richarda rekonstruovat a zpřístupnit veřejnosti ale zatim je to fázi plánu jestli to vůbec bude možný, protože je to v dost špatnym stavu a taky kolik to bude stát, což bude dost astronomická částka. Takže jestli k tomu dojde bude to za X let.. ale bylo by to dobrý, myslim, že by se našlo dost návštěvníků. Jinak jít se tam dá, já tam nebyla ani nevim přesně kudy.. prý někudy od Žalhostic. Je tam cca 50m šachta kudy se dá dostat až do tý továrny ale je to hodně "o hubu." Všechno tam padá a nikdo pořádně neví jaký radioaktavní odpad nebo cokoliv jinýho tam může být.
Jinak slyšela jsem, že je i dost míst té továrny kam zatim nikdo neproniknul, mělo by to být snad podminovaný či co.. a je tu domněnka, že by tam mohly být ukrytý i dost důležitý dokumenty ohledně války, který by toho dost objasnily.. no ale to můžou být zase jen pověsti..
ttunrida
Školák
Školák

Příspěvekod Sam Tektzby » 19 črc 2011, 16:35

Dá se tam jít, byl jsem tam ale je to "o hubu". Dokonce znám, příběh dvou chlapců, co tam zabloudili a tři dny čekali na záchranu.
Sam Tektzby
Moderátor
Moderátor

Příspěvekod ttunrida » 19 črc 2011, 17:03

Pravda, něco takového jsem vlastně taky slyšela.. toho, že tam zabloudim bych se nebála, dala bych si hodně bacha kam jdu a ať trefim ale bála bych se, že dostanu něčim po hlavě..

Jinak přidala jsem fotky toho domu a krematoria jak jsem slíbila..
ttunrida
Školák
Školák

Příspěvekod Sam Tektzby » 19 črc 2011, 18:20

No s tím bluděním, ono spíš jde o to, aby jsi nezašla mocdaleko a pak ti nedošli baterky, jsou tam části s průvalama, části pod vodou, části staticky nestabilní, no prostě a jasně člověk si tam musí dávat bacha.
Sam Tektzby
Moderátor
Moderátor

Příspěvekod ttunrida » 19 črc 2011, 18:46

Bacha určitě.. nejlépe tak nelézt vůbec. Richard je zajímavý místo a snad se zpřístupní a dovíme se o tom víc ale nejvíc mě zajímá ten dům.
ttunrida
Školák
Školák

Příspěvekod Sam Tektzby » 19 črc 2011, 19:29

No podle toho, co jsem si vyhledal, se nejspíše jedná o vilu Pffafenhof. Je to odkaz na rodinu Pfaff, která tu žila před druhou světovou. Mezi starousedlíky se jí říká "Fafák, Veveří, nebo Zámeček". Nachází se půl kilometru a to jižně od továrny Richard jedna. V poválečném období tu bydlel zprávce Veverka (od toho název Veveří). Za druhé světové, tu sídlil SS Führungstab (což je vedoucí štáb SS přidružených továren Richard).
Co se týče informací o mučených, asi půjde o Urbanistické mýty, co je ale zajímavý. Její existence je datovaná a to až do čtrnáctýho století, kdy původní stavba byla vystavěna na základech nedostavěné kaple svatého Mikuláše, která byla zrušena Josefem druhým. Koncem devatenáctého století, je na témže místě vystavěna finální verze Vily a to rodinou Pfaff. Západně se nachází stavba Gaubův dvůr, z devatenáctého století (z té zbývají jen obvodové zdi).
Sam Tektzby
Moderátor
Moderátor

Další

Zpět na Strasidelne miesta, domy na Slovensku a v Čechach